Policija 40 minuta nije ulazila u školu u kojoj se događao pokolj. Tražili su ključ

Foto: EPA

GLAVNI dužnosnik za sigurnost u Teksasu rekao je da je policija donijela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi Robb. 

"Kad bih mislio da će to pomoći, ispričao bih se", rekao je Steven McCraw tijekom konferencije za novinare. Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu vjerovali da se pucnjava još uvijek odvija. 

Na snimkama nastalima tijekom napada vidi se kako roditelji djece pokušavaju sami ući u školu kako bi spasili djecu, ali im to onemogućuju policajci. Roditelji mole policajce da krenu u akciju i upucaju napadača ili da ih barem puste da to učine oni sami. Jedna majka tvrdi da su joj stavili lisice, a protiv jednog roditelja su navodno upotrijebili suzavac.

Policiji je trebalo 40 minuta da uđe u školu

McCraw je potvrdio kako je policiji trebalo 40 minuta da uđe u školu i učionicu u kojoj se dogodila pucnjava. Učenici su iznutra više puta zvali policiju, neki su zvali i s mobitela već stradalih kolega i učiteljica. 

Policajci nisu ušli u učionicu do 12:50, rekao je McCraw, kad su snage sigurnosti iskoristile ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa. 

Potvrđeno je kako se ispred škole okupilo čak 19 policajaca, ali nisu ušli unutra. Nakon što je napadač ubijen, policija je kod njega pronašla čak 1657 komada streljiva. Podsjetimo, napadač je tijekom pucnjave ubio 19 učenika i dvije nastavnice, a ranio još najmanje 17 osoba.

Pročitajte više