Policija detaljno opisala napade navijača: "Dogovorili su se da će napraviti kaos"

Foto: Pixsell

U SUBOTU navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec došlo je do velikog sukoba između navijača Hajduka i policije.

U sukobu je ozlijeđeno najmanje 35 osoba. Od toga su četiri osobe upucane. Uhićene su 43 osobe.

Prvoj desetorici uhićenih zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorištu Desinec je određen jednomjesečni istražni zatvor, a velikogorički sud tijekom dana bi trebao odlučiti i o pritvaranju ostalih privedenih navijača. Istražitelji kao motiv izgreda službeno navode nezadovoljstvo navijača Torcide kojima Dinamo nije dopustio ulazak na stadion. Zbog toga su se, piše u prijavi, pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu, javlja Telegram.

Policija je sad objavila nove detalje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na događaj kod odmorišta „Desinec“ o kojem smo jučer izvijestili javnost, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje nereda“ tijekom organizirane policijske preprate kombi vozilima i osobnim automobilima ukupno 1500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.

Za navedene osobe se sumnja da su 21. svibnja oko 21.30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organizirana preprata policijskih službenika, sudjelovali u mnoštvu od oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske postaje u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.

Bacali staklene boce, kamenje, prometne znakove...

Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja prometa, trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku postaju i pratili kolonu vozila s navijačima.

S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili sredstva prisile nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.

U događaju je ozlijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske postaje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja", objavila je policija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više