Policija i USKOK potvrdili veliku akciju u Istri, objavili priopćenja

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

USKOK i policija od jutra provode pretrese na više lokacija diljem Puljštine i južne Istre kojima je obuhvaćeno dvadesetak osoba, a neslužbeno se doznaje da ih se tereti za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Povod za ovu akciju je nezakonita legalizacija bespravno izgrađenih objekata, obuhvaćeno je dvadesetak osoba iz Vodnjana i Pule, a neki od njih su bivši zaposlenici vodnjanskog odjela za prostorno planiranje.

Tko su uhićeni?

Među njima je i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić koja je u utorak ujutro u svojoj kući uhićena i privedena u pratnji dvojice inspektora te policajca. 

Njenom privođenju prethodio je višesatni pregled kuće, tijekom kojeg su oduzeti računalo i nekoliko USB stickova.

U akciji policije i USKOK-a, po pisanju Glasa Istre, uhićeni su i vlasnik tvrtke Štok iz Peroja Dragan Štokovac, bivši zaposlenik Grada Vodnjana Damir Janko te bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar.

Istragom je navodno obuhvaćeno više od 20 osoba s područja Vodnjanštine, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine. Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Oglasili se policija i USKOK

Policija i USKOK oglasili su se o velikoj akciji.

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU istarskom.

Navedene radnje se provode na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", objavio je USKOK.

Ovo je priopćenje policije:

"Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u tijeku pretrage poslovnih i privatnih prostora.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjeluje više od 60 policijskih službenika te se provode pretrage na više lokaciji", objavili su iz policije.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više