Policija nije provjeravala živi li Frka-Petešić u Salima. DORH čeka prijavu policije

Foto: Robert Anic/PIXSELL

SLUČAJ s predstojnikom Plenkovićevog ureda Zvonimirom Frka-Petešićem, kojem je dodijeljen državni stan u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, nastavlja se. Frka-Petešić je priznao da je lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku i tako ostvario pravo na državni stan u Zagrebu. Ministar Darko Horvat danas je rekao da je to "čisti primjer konzumiranog prava" i da u Ministarstvu ne vide ništa sporno. 

Frka-Petešić je rekao da je on do 2017. bio prijavljen kod prijatelja u Dubravi, a tu je bila prijavljena i cijela obitelj, supruga i dvije kćeri. Te godine odjavio se iz Dubrave i prijavio u mjesto Sali na Dugom otoku, ali je do danas i dalje na adresi u Dubravi.

Iz vlade su kasnije kazali da se to dogodilo "čistom omaškom" te da su supruga i kćeri, neovisno o prijavljenom prebivalištu u Dubravi, zapravo cijelo vrijeme živjele u stanu koji je šefu Plenkovićeva ureda dodijelila vlada kao da živi s cijelom obitelji izvan mjesta gdje obavlja dužnost.

I tu se, čini se, vlada ukopala u dublje probleme. Isprva je ispalo da su supruga i kćeri Zvonimira Frka-Petešića unajmile stan u kući u Dubravi. No onda je Frka-Petešić objasnio da je on tamo prebivao sa svojom obitelji u čistom prijateljskom aranžmanu. Dakle, ne u odnosu najmoprimca i najmodavca.

Tko je prijatelj koji je dao prebivalište Frka-Petešiću?

Net.hr je uvidom u vlasničke knjige otkrio kuću u Vinodolskoj 8 u Dubravi, koja svojom ukupnom kvadraturom od 126 kvadrata jasno pokazuje da je svaki od dva stana u kući značajno manje kvadrature nego stambeni dobitak Frka-Petešića u Jurišićevoj od 96 kvadrata, koja ima dva suvlasnika.

Jedan stan je u vlasništvu Miroslava Cebovića, čovjeka koji je radio u jednoj prehrambenoj tvrtki, a onda je 2021. zaposlen u državnoj tvrtki, Hrvatskoj pošti, a drugi stan je u vlasništvu njegove sestre, Hermine Cebović Želalić. Ona je ključ cijele priče, piše Net.hr.

Cebović Želalić je supruga Ilije Želalića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Alžiru, prijatelja kojeg spominje Frka-Petešić.

Želalić je dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, još od 1993. godine, ali do 2018. godine nije bio veleposlanik, kada je sa suprugom otišao u hrvatsku rezidenciju u Alžiru. Prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, a prije je bio i konzul u SAD-u, dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar-Kitarović. 

DORH: Čekamo što će utvrditi ostali

Pitali smo DORH hoće li provesti izvide u slučaju.

"Postupanje nadležnog državnog odvjetništva, a slijedom više informacija objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja, ovisi o činjenicama koje prethodno trebaju utvrditi druga nadležna tijela: nadležna policijska uprava, nadležna porezna uprava, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, i koja će o utvrđenom dostaviti obavijest ili podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu", odgovorili su nam.

Telegram doznaje da policija nije provjeravala živi li Frka-Petešić stvarno u Salima, gdje je prijavio prebivalište.

Iz MUP-a objašnjavaju kako nije uobičajeno da se terenske provjere rade u situacijama kada prijava prebivališta nije povezana s nekim sporom. Drugim riječima, ako bi sama policija utvrdila da netko ne živi na adresi na kojoj mu je prebivalište, a nema prijavljeno boravište, onda bi obavila detalju provjeru na terenu.

Osim toga, policija se uključuje u terensku provjeru prebivališta u slučaju ako neka druga institucija, poput suda ili centra za socijalnu skrb, to zatraži. Terensku provjeru policija mora obaviti i kad se po službenoj dužnosti pokrene postupak odjave prebivališta za neku osobu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više