Policija poručuje građanima: Važno je prijavljivati korupciju

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

OSJEČKO-BARANJSKA policija započela je istraživanje o korupciji u društvu pod nazivom "Svjesnost građana o korupciji", s ciljem da se kreiranjem preventivnih mjera građani senzibiliziraju o važnosti prijavljivanja korupcije.

Policija je danas, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, priopćila kako je istraživanje pokrenula u suradnji s osječkim Pravnim fakultetom koje će, temeljeno na znanstvenoj osnovi, biti konkretna podloga za kreiranje paketa preventivnih mjera s ciljem senzibilizacije građana o važnosti prijavljivanja korupcije.

Uz Pravni fakultet sa znanstvenom podrškom, partner u projektu je i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku koja će kroz kreativno istraživanje biti podrška u vizualnom identitetu projekta te omogućiti veću dostupnost i vidljivost.

"Ujedinimo svijet protiv korupcije"

Inače, ove godine se obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u cijelom svijetu odvija pod sloganom "Ujedinimo svijet protiv korupcije". Hrvatska je potpisnica UN-ove Konvencije protiv korupcije te brojnih obvezujućih EU dokumenata, a na temelju kojih je izrađena nova Strategija sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Glavne okosnice Strategije odnose se na jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti kroz jačanje sustava integriteta te upravljanje sukobom interesa, uz nužnost prijavljivanja nepravilnosti i jačanje transparentnosti.

Upravo u duhu obveza propisanih u Strategiji, koje se odnose na podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i važnosti njezinog prijavljivanja, povodom Međunarodnog dana u Osijeku su prezentirane aktivnosti koje se odnose na jačanje svijesti građana o štetnosti korupcije.

Pročitajte više