Jaka tuča razbila aute, plastenike i krovove. Pogledajte fotografije

Foto: MUP

JAKO nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je 25. svibnja u popodnevnim i večernjim satima dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Iz policije su se oglasili o šteti nastaloj u tim županijama.

 

> Varaždinski župan o tuči: Prošao sam rat, nagledao se svega, ali ovo još nisam vidio

Varaždinska županija

Olujno nevrijeme i tuča pogodili su oko 17 sati više gradova i općina Varaždinske županije i to grad Varaždin, općine Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinica, Donja Voća, Sveti Đurđ. Tuča je bila veličine lješnjaka do veličine jajeta. Zabilježena je znatna šteta na objektima i vozilima, a posebice na plastenicima i poljoprivrednim kulturama i drugoj imovini koju tek treba utvrditi.

U tijeku su procjene štete na terenu na kućama kako bi se što prije sanirali krovišta, prozori i slično, dok će šteta na usjevima, voćnjacima, vozilima i ostalim materijalno-tehničkim sredstvima biti procjenjivana tijekom nekoliko narednih dana.

Županijski centar 112 zaprimio je dojavu da su bez električne energije bili građani na području Vinice, Vinica Brega, Cestice, Gornje Voće i okolnih naselja kao posljedice nevremena. Zabilježeno je također nekoliko dojava o padu grana na prometnice u mjestima zahvaćenim nevremenom.

Krapinsko-zagorska županija

Od 16:50 Hum na Sutli i okolicu zahvatila je jača tuča i kiša s olujnim vjetrom koje su oštetile osobne automobile, krovove obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je desetak poziva vezanih za pomoć kod pokrivanja obiteljskih kuća i dva poziva vezana za očevid zbog oštećenja osobnih automobila.

Načelnik Stožera civilne zaštite Hum na Sutli i dežurni djelatnik Vatrogasnog operativnog centra ZJVP-a Zabok obišli su 32 objekta na ugroženom području. U intervencijama je sudjelovala Vatrogasna zajednica Hum na Sutli s dobrovoljnim vatrogasnim društvima i Javnom vatrogasnom postrojbom Krapina. Ukupno je bilo 50 vatrogasaca i 17 vozila. Najviše su oštećeni objekti prekriveni salonit-pločama i starim crijepom.

Međimurska županija

Jučer oko 17 sati Međimursku županiju zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno tučom koja je mjestimice bila veličine oraha.

Tuča je padala u više gradova i općina; Mursko Središće, Prelog, Mala Subotica, Orehovica, Sveti Martin na Muri, Sveta Marija, Donja Dubrava. Nema dojava o značajnijim štetama na objektima i vozilima, dok će se šteta na usjevima naknadno utvrđivati. Zabilježena su i dva srušena stabla na prometnice u Podturnu i Svetoj Mariji.

Sisačko-moslavačka županija

Olujno nevrijeme zahvatilo je jučer, od 18:48 do 19:45, sisačka gradska naselja Greda, Sela i Odra Sisačka. Na jednoj kući je nastao požar krova, na tri kuće je oštećeno krovište, na pet gospodarskih objekata odneseni limovi ili uništen crijep te je iščupano nekoliko stabala.

Na teren su izašli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Sisak te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sela, Greda i Odra Sisačka. Vatrogasci su većinu štete sanirali te će se nastaviti sa sanacijama na objektima.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Oko 19 sati područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo je nevrijeme praćeno vjetrom i kišom. Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je četiri dojave o posljedicama nevremena. Uslijed pada stabla u naselju Gornje Plavnice stablo je oštetilo električne vodove. Na županijsku cestu u naselju Suhaja naneseno je mulja koji su sanirali vatrogasci i Ceste Bjelovar.

Zaprimljena je informacija od Elektre Križ o poremećaju u opskrbi električnom energijom na području općine Đulovac i grada Daruvara, ukupno 785 korisnika mreže. Kvar je otklonjen do 23:30.

Pročitajte više

 

Pročitajte više