Zabranjen rad pulskom domu za starije, korisnicama se nije mogao utvrditi identitet

JEDAN od privatnih domova za starije i nemoćne osobe Meri iz Pule, jutros je posjetila inspekcija Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u pratnji policije i Centra za socijalnu skrb. Kako doznajemo, rezultat je to nepoštivanja zabrane rada koju je vlasnica doba dobila još u srpnju ove godine zato što nije ishodila rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga. 

Za dvije korisnice nije bilo moguće uopće utvrditi identitet

Kako su nam kazali iz Ministarstva, prilikom nadzora utvrđeno je da se u domu i dalje pruža usluga smještaja za osam starijih i teško bolesnih odraslih osoba. Od njih osam, troje je bilo nepokretno i težeg zdravstvenog stanja, a prilikom dolaska inspekcije u dom, u njemu je zatečena samo majka direktorice koja je navela kako skrbi o korisnicima (kuha im, radi njegu, čisti) te koja službenicima nije htjela omogućiti uvid u dokumentaciju o korisnicima, zdravstvenu dokumentaciju, a nije znala ni njihove osobne podatke.  

Za dvije korisnice nije bilo moguće uopće utvrditi identitet, zbog čega je u kasnim poslijepodnevnim satima jučer zatražena i asistencija policije pa je stoga ponovno proveden inspekcijski nadzor u pratnji policije. 

"Zbog činjenice da nije bilo moguće izvršiti uvid u dokumentaciju korisnika niti bilo kakve podatke o njima te kako nije bilo moguće utvrditi kvalitetu skrbi,  procijenjeno je kako postoji potencijalna ugroza, pogotovo za tri dementne nepokretne osobe. Nadležnom Centru za socijalnu skrb Pula je istoga dana u kasnim popodnevnim satima upućen dopis zbog potrebe žurnog izmještanja korisnika s obzirom na zatečeno stanje i činjenicu da se u objektu ilegalno pružaju usluge smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe", kazali su nam iz Ministarstva. 

Vlasnica doma: Ne osjećam se dobro

Vlasnica doma kratko nam je komentirala da se ne osjeća dobro i da ono što Ministarstvo tvrdi nije istina te kako će se sutra konzultirati sa svojom odvjetnicom.  

"Nastavno na navedeno, 1. prosinca 2022. su u suradnji s policijskim službenicima PP Pula i nadležnim CZSS-om Pula izmještene sve korisnica u druge domove (6 korisnica) i u kućanstva članova njihovih obitelji (2 korisnice)", poručili su iz Ministarstva. 

 

Pročitajte više