Političar iz BiH koji je uhićen na granici s pištoljem: Mora se, takva su vremena

Foto: Klix.ba

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu Federacije BiH Salko Zildžić pojavio se u Sarajevu nakon što je pušten iz zatvora u Srbiji, kamo je dospio jer je kod njega pronađen neprijavljeni pištolj, a pred novinarima je kazao kako ima oružje "jer su takva vremena".

Zildžić je uhićen sredinom rujna na graničnom prijelazu sa Srbijom kada je kod njega otkriven pištolj sa streljivom. Imao je dozvolu za nošenje tog oružja u BiH, no u Srbiju ga nije smio unijeti. U srijedu je novinarima izjavio kako je "zaboravio da ga je ponio".

Nakon što je dospio u zatvor i kada je pokrenut istražni postupak, Zildžić je sa srbijanskim pravosuđem postigao dogovor o priznanju krivnje te je osuđen na godinu dana zatvora, što može izdržavati u BiH, pa je nakon toga pušten na slobodu. Odmah po uhićenju pojavila se informacija kako je Zildžić imao i počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) pa su se otvorila pitanja kako ju je dobio i je li autentična.

"Zaboravio sam da imam pištolj"

Sve to imalo je posebnu težinu jer je Zildžić, osim što je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, ujedno i čelnik gradskog odbora SDA u Tuzli i slovi za osobu blisku čelniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

U srijedu je ustvrdio da je "zaboravio pištolj" te da iskaznicu OSA-e nikada nije imao i kako su sve informacije o tome montaža. Potom je, na upit medija, govorio o "Viber grupi", s obzirom na to da je ranije u javnom prostoru postojala tvrdnja da je iskaznica bila "zezancija iz jedne privatne Viber grupe".

"Telefon su uzeli na vještačenje, ima neka Viber grupa. Ali nikad nije postojala ta iskaznica. Bila je jedina Viber grupa 'Državna bezbjednost' gdje se nas nekoliko prijatelja zezalo. Kazao sam da nisu na osnovu te Viber grupe nešto pomislili. Nikakva iskaznica ne postoji, jedina iskaznica koju ja posjedujem je iskaznica Predstavničkog doma", ustvrdio je Zildžić.

Na pitanje zašto mu kao političaru uopće treba pištolj odgovorio je konstatacijom kako su "takva vremena". Pištolj, kako je kazao, ima od 2009. jer mu je hobi bio obilaziti streljane, a tvrdi kako mu sada treba za zaštitu jer ima posla sa svakakvim ljudima, u slučaju da se netko s njim pokuša obračunati zbog njegova djelovanja.

Zildžić sada ima mogućnost uopće ne otići u zatvor jer kaznu do godinu dana može otkupiti po cijeni od 50 eura po danu. No sada mu o niti visi zastupnička karijera jer je Izbornim zakonom BiH propisano kako izabranom dužnosniku mandat prestaje u slučaju izricanja osuđujuće kazne duže od šest mjeseci.

Pročitajte više

 

Pročitajte više