Političari se opraštaju od Bage: "Nikad nije dopustio da pitanja ostanu neodgovorena"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

BROJNI kolege, političari i građani oprostili su se preko društvenih mreža od preminulog voditelja i novinara Nove TV Mislava Bage, istaknuvši kako je njegova smrt velik gubitak za hrvatsko novinarstvo. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko rekao je kako ne može vjerovati da Bage više nema.

"Bili smo prijatelji 25 godina. Nevjerojatno dobar čovjek. Sjajan novinar koji se nikada nije libio postavljati prava pitanja. Veliki gubitak za našu profesiju. Zbogom, dragi prijatelju", izjavio je Zovko.

Obitelji i prijateljima izrazio je sućut u svoje osobno i u ime HND-a, čiji je Bago bio dugogodišnji član. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost potpredsjednika strukovne organizacije te se vrlo angažirano i predano borio za bolji status novinara i novinarstva u Hrvatskoj, stoji na stranicama HND-a.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je potresen smrću jednog od hrvatskih najboljih novinara. 

"Poznavao sam ga niz godina i s njim dobro surađivao. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za hrvatsko novinarstvo", stoji u objavi na društvenim mrežama Grada Zagreba. 

Neizbrisiv trag

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica napisao je kako se još uvijek sjeća svog prvog gostovanja kod Bage, "prvenstveno zato što to nijednom političaru nikada nije bilo jednostavno". "Bio je energičan, ali ugodan i profesionalan sugovornik. Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu i društvu", rekao je. 

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić napisao je kako je Bago život posvetio novinarstvu, a svojim predanim i profesionalnim radom ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni.

Iz SDP-a su na Twitteru napisali kako ih je duboko rastužila vijest o preranom odlasku jednog od najboljih, legende hrvatskog novinarstva. "Živio je novinarstvo i svojom izrazitom profesionalnošću ga svakodnevno oplemenjivao. Ostavio je neizbrisiv trag", stoji u objavi.

Od Bage su se oprostili i predsjednik SDP-a Peđa Grbin i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović. Socijaldemokrati su također izrazili sućut obitelji i prijateljima jednog od najboljih novinara.

Pronicljiva pitanja i humor

Iz političke platforme Možemo napisali su kako su njegovi intervjui i analize utkani u povijest hrvatske politike i medijske scene, koja je bez njegovog britkog uma i komentara na velikom gubitku. "Nedostajat će nam njegova pronicljiva pitanja i humor", stoji u objavi na Facebooku. 

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš napisala je: "Zbogom, susjed. Uporan, energičan, nikad nije dozvoljavao da pitanja ostanu neodgovorena. Nedostajat će jako." 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kratko je rekao kako "u ovakvim trenucima čovjeku ponestaje riječi".

Politička tajnica stranke Centar Dalija Orešković napisala je kako postoje dani kada ne želi čuti nikakve vijesti jer stvaraju jezu nakon koje ostaješ nijem. "Neshvatljivo je. Odlazak Mislava Bage veliki je gubitak, još jedan šok", navela je.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak napisao je kako je Bago bio "lucidan, britak, duhovit, vrhunski novinar, neponovljiv". "Nenadoknadiv gubitak za hrvatsku medijsku scenu", dodao je.

Neumoran i jedinstven

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak napisao je kako je bio, "ako ne najbolji, onda svakako jedan od najboljih hrvatskih novinara, koji je svojim radom obilježio više od dva desetljeća hrvatskog novinarstva, ali i politike". Potpredsjednik Glavne skupštine SDSS-a Boris Milošević kratko je napisao: "Oprosti što se nisam javljao svaki put. Vječnaja pamjat (vječna uspomena)."

Bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović navela je kako Bagu pamti prije svega kao velikog čovjeka koji je pomagao i u najtežim trenucima. 

"Kao novinar bio je neumoran, uvijek pun ideja, počesto izvan okvira konvencionalnog novinarstva, što ga je činilo jedinstvenim. Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu", napisala je na Facebooku. 

Građani su u komentarima ispod objava političara također izražavali nevjericu i tugu zbog odlaska jednog od najboljih novinara.

Poruke sućuti i žalosti i dalje pristižu, a sućut su izrazili i predsjednici vlade Andrej Plenković, sabora Gordan Jandroković i Republike Zoran Milanović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

 

Pročitajte više