Poljska vlada predložila da se ukrajinskim izbjeglicama naplate hrana i smještaj

Foto: EPA

POLJSKA vlada je danas priopćila kako planira početi naplaćivati hranu i smještaj ukrajinskim izbjeglicama nakon što provedu četiri mjeseca u državnom smještaju. Nakon početka ruske invazije u veljači više od milijun ukrajinskih izbjeglica je pronašlo privremeni dom u Poljskoj, najbližem zapadnom susjedu Ukrajine. 

Ukrajinske izbjeglice su se dosad oslanjale na ljubaznost stranaca koji su im otvorili vrata svojih domova i pomoć vlade. Međutim, nakon početne visoke javne potpore izbjeglicama, resursi polagano presušuju i izbjeglicama je sve teže pronaći stanove i dobiti potporu. Poljaci se i sami suočavaju s povećanjem troškova života, piše Reuters.

"Građani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smještaj sudjelovat će u troškovima smještaja i prehrane", stoji u priopćenju vlade. Ukrajinci koji borave u takvom smještaju, primjerice u hotelskim sobama koje financira država ili školskim domovima, dulje od 120 dana, morat će pokriti 50% troškova do 40 zlota (8.84 američkih dolara) po danu. 

Nakon 180 dana u takvom smještaju bi morali platiti 75% cijene do 60 zlota (13.26 američkih dolara). Odluka se ne bi odnosila na osobe nesposobne za rad zbog svoje dobi ili invaliditeta, kao ni na trudnice. Vlada planira da se nova pravila počnu primjenjivati od 1. ožujka 2023., ali prijedlog zakona prvo mora biti usvojen u poljskom parlamentu.

Pročitajte više