Poljska je zatražila od SAD-a da na njen teritorij smjesti nuklearno oružje

Foto: EPA

POLJSKA je zatražila od SAD-a da dio svog nuklearnog oružja smjesti na njen teritorij, piše Guardian koji kao razlog ovakvog zahtjeva iz Poljske navodi sve veći strah od toga da Vladimir Putin zbog gubitaka na ratištu u Ukrajini ne posegne za nuklearnim oružjem.

Zahtjev je pred SAD postavio poljski predsjednik Andrzej Duda, a radi se o zahtjevu koji prije svega ima simboličnu, a ne praktičnu vrijednost. Nuklearno oružje samo po sebi ne bi bilo ništa opasnije za Rusiju samo zato što je smješteno bliže njenoj granici, stručnjaci čak tvrde da bi bilo ranjivije i izloženije uništenju. 

Odgovor na potez Bjelorusije

Ovakav zahtjev poljskog predsjednika uslijedio je nakon što je u susjednoj Bjelorusiji došlo do promjene Ustava nakon koje je omogućeno da Rusi isto naprave na teritoriju te zemlje. Duda je zbog toga predložio da Poljska sudjeluje u "nuklearnom dijeljenju" projektom u sklopu kojeg će poljski piloti biti trenirani za korištenje američkih nuklearnih bombi smještenih na teritoriju Poljske.

"Pričali smo s američkim vođama da vidimo zanima li ih takva mogućnost. Tema je otvorena i o njoj ćemo još pričati", rekao je Duda za Gazeta Polsku.

SAD negira da postoji ovaj zahtjev

Bijela kuća je objavila službeno priopćenje u kojem je istaknula kako nije dobila ovaj zahtjev o kojem piše Guardian. "Nismo svjesni da je itko povukao to pitanje, najbolje da vas usmjerimo prema poljskoj Vladi", naveli su.

Dudin potez je, prema mišljenju stručnjaka s kojima je Guardian razgovarao, samo jedan u nizu pokušaja da se upozorenjima i simboličnim gestama odgovori Putina od toga da bude prvi od 1945. godine koji će u ratne svrhe iskoristiti nuklearno oružje.

Pročitajte više