Poljska nakon ubojstva vojnika mijenja pravila o korištenju oružja na granici

Foto: Profimedia/EPA

Poljska vlada predložila je nova pravila za korištenje službenog vatrenog oružja nakon eskalacije sigurnosne krize na granici s Bjelorusijom. Premijer Donald Tusk naredio je vojsci da bude pripravna nakon smrti vojnika koji je izboden dok je pokušavao spriječiti migrante u ilegalnom prelasku granice.

 

Mjerama bi se uklonila kaznena odgovornost za uporabu oružja u određenim slučajevima kad policajci djeluju u samoobrani ili odbijanju "napada na granici".

 

"Pogoršana sigurnosna situacija znači da se oružane snage trebaju sve češće koristiti u operativne i izvidničke svrhe, ali i u svrhe odvraćanja", napisalo je ministarstvo obrane, koje je ranije pripremilo prijedlog izmjena zakona.

"Trebali bi imati ovlasti za korištenje oružja"

"To znači da bi vojnici trebali biti opremljeni osobnim oružjem tijekom ovih aktivnosti i, što je još važnije, trebali bi imati ovlasti koristiti, ako je potrebno, sredstva izravne prisile i oružje", dodali su u ministarstvu.

Prijedlogom zakona izmijenili bi se postojeći zakoni kako bi se uklonila odgovornost za "kazneno djelo koje je počinio vojnik, policajac ili granični službenik koji, kršeći pravila o uporabi izravnih sredstava prisile i vatrenog oružja, izda zapovijed za njihovu uporabu ili ih sam upotrijebi u posebnim slučajevima – ako situacija zahtijeva hitnu akciju".

Kad bi se primjenjivala nova pravila? U ove četiri situacije

Nova pravila primjenjivala bi se u četiri scenarija:

  • Prvi je scenarij u kojem se od službene osobe zahtijeva "odbijanje izravnog i protupravnog napada na nepovredivost državne granice osobe koja vozilom, vatrenim oružjem ili drugim opasnim predmetom na silu želi prijeći državne granice".
  • Drugi je u slučajevima samoobrane - "za odbijanje izravnog i protupravnog napada na život, zdravlje ili slobodu vojnika, policajca ili graničara ili druge osobe, poduzetog u slučaju izravnog i protupravnog napada na nepovredivost državne granice".
  • Treći se odnosi na slučajeve preventivne samoobrane u kojima postoji potreba "sprječavanja aktivnosti usmjerenih izravno na napad na život, zdravlje ili slobodu vojnika, policajca ili graničara ili druge osobe, u slučaju izravnog i protupravnog napada na nepovredivost državne granice".
  • Četvrti bi pokrivao situacije u kojima se "potrebno suočiti s osobom koja ne udovolji zahtjevu da odmah ostavi oružje, eksploziv ili drugi opasan predmet čijom uporabom se mogu ugroziti život, zdravlje ili sloboda tog vojnika".

Što još zakon omogućava?

Nova pravila također preciziraju da se oružje može koristiti "samo po prethodnoj zapovijedi zapovjednika kao posebno i krajnje sredstvo" i "kada uporaba izravnih mjera prisile nije moguća zbog okolnosti događaja ili kada se željeni cilj ne može postići tim mjerama".

Zakon dopušta vojnicima optuženima za nepropisnu uporabu oružja da zatraže javnog branitelja i dobiju financijsku potporu za dobivanje pravne pomoći.

U konačnici, prijedlog zakona uveo bi novu terminologiju u vezi s "vojnim operacijama koje se provode na teritoriju Republike Poljske u mirnodopsko doba", što bi se definiralo kao "organizirana akcija oružanih snaga koja se provodi radi osiguranja vanjske sigurnosti države ako se ne radi o obuci ili vježbi".

Predloženi zakon trebao bi biti razmotren sutra sjednici vlade. Ako ga vlada odobri, bit će poslan na razmatranje parlamentu, gdje vlada ima većinu u oba doma. Da bi stupio na snagu, zakon treba potpisati i predsjednik Andrzej Duda.

Poljski premijer Donald Tusk na granici s Bjelorusijom

Kritike novih pravila

Komentirajući predloženi zakon zamjenik voditelja Vladinog zakonodavnog centra (RCL) Robert Brochocki izrazio je zabrinutost zbog nekih njegovih elemenata.

Posebno je upozorio da se "zaštita nepovredivosti državne granice, nevezano za izravan i protupravan napad na život vojnika ili časnika ili bilo koje druge osobe, ne čini opravdanjem za povredu dobra puno veće vrijednosti - ljudskog života".

U mišljenju za poljske novine Rzeczpospolita Radosław Baszuk, odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo, rekao je da se novopredložene odredbe u velikoj mjeri odnose na pitanja koja već "spadaju u trenutni opseg nužne obrane" prema zakonu. One, dakle, "neće puno promijeniti u kaznenopravnom sustavu".

Međutim, Baszuk je izrazio zabrinutost zbog upotrebe pojma "drugi opasni predmet" u zakonodavstvu. To bi se moglo vrlo široko tumačiti, primjerice, u to bi mogao spadati štap pronađen u šumi u pograničnom području koji je netko koristio kao pomoć pri hodanju, ustvrdio je.

Sve više migranata pokušava ući iz Bjelorusije

Vlada je nove mjere predložila kao odgovor na nedavni porast pokušaja migranata da prijeđu granicu s Bjelorusijom i niz nasilnih napada na tamo stacionirane poljske vojnike. U jednom slučaju vojnik koji je uboden nožem kroz graničnu ogradu kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Također je nedavno došlo do kontroverzi nakon što se pokazalo da je vojna policija uhitila tri vojnika nakon što su ispalili hice upozorenja prema migrantima koji su htjeli prijeći granicu. Dvojica od njih kasnije su optužena za prekoračenje ovlasti i dovođenje u opasnost života drugih.

Prošlog je tjedna vlada uvela zonu isključenja zabranjujući neovlaštenim osobama ulazak u područje duž granice s Bjelorusijom. Mjera je namijenjena poboljšanju sigurnosti i ometanju djelovanja krijumčara ljudi, navode iz vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.