Poljska o povratku ruskih sportaša: Ovo je dan sramote za Olimpijski odbor

Ilustracija: EPA

Ovo je "dan sramote" za Međunarodni olimpijski odbor (MOO), rekao je danas zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, nakon što je MOO preporučio uvjetno vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja.

"Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportaši sudjeluju na natjecanjima? Od Buče, Irpina, Gostomela, od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOO", napisao je Piotr Wawrzyk na Twitteru.

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje jučer su u zajedničkom priopćenju istaknule kako "ne postoji nijedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportaše koji je MOO uspostavio prije više od godinu dana", nakon ruske invazije na Ukrajinu.

MOO: Mogu se vratiti pod neutralnom zastavom ako nisu podržali agresiju

Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatraju da "nacionalnost sportaša ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili tvrtke koje podupiru ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine".

Međunarodni olimpijski odbor danas je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Pročitajte više