Poljska optužuje Bjelorusiju: Osvećuju nam se slanjem migranata, to je živo oružje

Foto: EPA

POLJSKA optužuje Bjelorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice kao osvetu zbog odluke Varšave da pruži utočište Kristini Timanovskoj, bjeloruskoj atletičarki koja se odbila vratiti u domovinu s Olimpijade u Tokiju.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik u četvrtak je rekao da Minsk vodi "hibridni rat s Europskom unijom putem ilegalnih migranata". 

"Bjelorusija ih koristi kao živo oružje"

Proteklih tjedana je i susjedna članica Europske unije Litva izvijestila o rastu broja ilegalnih prelazaka granice migranata iz Bjelorusije, tvrdeći da ih Minsk dovodi zrakoplovima i šalje u europski savez. 

"To su mladi muškarci i žene s djecom. Bjelorusija ih koristi kao živo oružje", kazao je Wasik za poljsku Telewizju wPolsce. 

"Proteklih dana bilježimo povećanje broja migranata i smatramo da je to reakcija na davanje azila bjeloruskoj trkačici". 

Bijeg kao iz vremena Hladnog rata

Timanovskin bijeg, koji podsjeća na one iz vremena Hladnog rata, dodatno je pojačao tenzije između Zapada i Minska, u vrijeme dok EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante i kao osvetu zbog europskih sankcija. 

Timanovska tvrdi da su je predstavnici bjeloruskog tima prisilno pokušali poslati kući jer je kritizirala sportske vlasti. Odbila je ukrcati se na let te je zatražila zaštitu japanske policije. U srijedu je 24-godišnja atletičarka odletjela u Poljsku.

Službena Varšava i ranije je bila kritična prema autoritarnoj vladavini Lukašenka te je primila velik broj bjeloruskih aktivista nakon prosvjeda koji su izbili prošle godine. 

Poljska policija privela 71 migranta

Poljska granična policija Reutersu je rekla da je privela skupinu od 71 migranta s noći na četvrtak, te skupinu od 62 ljudi, većinom Iračana, u srijedu. 

To je više od 122 ilegalnih migranata koliko je poljska granična policija uhitila cijele prošle godine. Prošli mjesec su uhićena 242 migranta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više