Poljska se guši u smogu zbog rata u Ukrajini

OBITELJ Tkaczuk preselila se iz poljskog grada Krakova u selo Olpiny u podnožju Karpata 2018. u potrazi za čišćim seoskim zrakom. Međutim, četiri godine kasnije, zbog rata u Ukrajini je zaustavljena opskrba Poljske ruskim plinom pa su lokalne vlasti odgodile zabranu najprljavijih peći za grijanje, tako da je zagađenje zraka u Olpinyju prošli mjesec bilo četverostruko veće od propisanog. 

"Osjećam se potpuno bespomoćno i napušteno od države", govori 38-godišnja Julia Tkaczuk, čiji petogodišnji sin ima astmu. Situacija je još gora u Krakovu, drugom najvećem poljskom gradu. U noći 20. studenoga, kada su temperature prvi put ove godine pale ispod nule, jedini grad na svijetu s višom koncentracijom lebdećih čestica (PM 2.5) u zraku bio je New Delhi. 

Druge europske zemlje poput Njemačke i Mađarske se također oslanjaju na korištenje lignita kako bi rasvjeta bila upaljena. Stručnjaci očekuju da će korištenje tog goriva za zagrijavanje kućanstava imati velik utjecaj na zdravlje. U Olpinyju ugljen je glavni izvor grijanja, a 40% kućanstava koristi zastarjele peći, poznate kao "pušnice" zbog otrovnih para koje ispuštaju, piše Reuters

Sveučilišni profesor Piotr Kleczkowski, koji se bavi zaštitom okoliša, procjenjuje da će obustava zabrane, samo u pokrajini u kojoj žive Tkaczukovi, rezultirati s do 1500 preuranjenih smrti ove zime. Lignit sadrži nekoliko puta više sumpora i pepela te pet puta više žive od crnog ugljena, a daje tri puta manje energije.

Ukinuta zabrana spaljivanja lignita i kamenog ugljena

Spaljivanjem se stvara smrtonosna kombinacija sumpora i žive koja povećava rizik od astme, raka pluća, srčanog zastoja i moždanog udara. "Postaje još gore: s više sumpora u zraku, živa lakše ulazi u naša pluća", tvrdi Kleczkowski. Poljska je godinama bila jedna od najzagađenijih zemalja u Europi i vlade su kontinuirano pokušavale suzbiti izgaranje prljavih goriva u kućanstvima.

Međutim, nakon što je isporuka ruskog plina prekinuta u travnju vlast je ukinula zabranu spaljivanja lignita i kamenog ugljena loše kvalitete, koji se ne mogu učinkovito filtrirati u kućnim pećima. 

U rujnu je čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski čak poručio stanovnicima Novy Targa, grada s najnižom kvalitetom zraka u Poljskoj 2020., da spaljuju što god žele. “Trebalo bi spaliti sve osim guma ili sličnih stvari... jednostavno, Poljsku treba grijati", kazao je Kaczynski. 

U studenom je regija Lodz u središnjoj Poljskoj također odgodila za dvije godine uvođenje zabrane najprljavijih kućnih peći, koja je trebala stupiti na snagu s početkom 2023. godine. "Središnja vlada nema utjecaja na opseg i rokove regionalnih pravila protiv smoga", kazali su iz poljskog ministarstva za klimu.

"U bolnici je puno djece zbog respiratornih problema"

Liječnici tvrde da zaokret u politici već izaziva respiratorne probleme u najzagađenijim područjima. Katarzyna Musiol, šefica pedijatrijskog odjela u bolnici u gradu Rybniku, potvrdila je da je porastao broj djece primljene u bolnicu nakon što su u studenom pale temperature. 

U noći 20. studenoga, kada je temperatura u Rybniku pala ispod ništice, prosječna koncentracija čestica PM 2.5 bila je šest puta iznad norme. Čestice se smatraju najopasnijim zagađivačem zraka i sa samo 2.5 mikrona širine ili manje mogu dospjeti duboko u pluća, pa čak i krvotok.

"Zbog toga je odjel pun djece, od kojih 90% ima stanja izazvana smogom: otežano disanje, respiratorni sincicijski virus (RSV), pogoršanje astme, bronhitis i upala pluća. Neke bebe stare nekoliko tjedana imaju probleme s disanjem i RSV... Smog je proteklih dana bio intenzivan i imamo puno djece koja trebaju intenzivno liječenje", kazala je Musiol.

Rybnik, grad od 130 tisuća ljudi u pokrajini Šleskoj, zadržao je svoja pravila protiv smoga, tako da su peći starije od 10 godina zabranjene, ali problem leži u širokoj upotrebi ugljena. Policajka Magdalena Kolarczyk Guz patrolira gradom tijekom dana, tražeći kuće iz kojih izlazi dim, kako bi pronašla ljude koji krše pravila.

Poljaci kupuju ugljen u Češkoj

Oko 80% ugljena koji građani Europske unije koriste za grijanje kućanstava spaljuje se u Poljskoj. Nakon što je Varšava postala prva članica EU koja je u travnju prestala kupovati ruski ugljen, polagano ga je počelo nestajati. Poljaci su se tijekom ljeta počeli voziti u Češku, gdje su kupovali lignit od tamošnjih veletrgovaca kako bi pripremili zalihe za zimu. 

"Interes poljskih kupaca je golem. Ponekad traže apsurdne količine, pune kamione ili 10, 15 tona, s kojima se ne možemo nositi", rekao je Dan Bernat, češki trgovac ugljenom u Libunu, 35 kilometara od poljske granice. U Poljskoj tri tone crnog ugljena, količina potrebna za grijanje tijekom zime, košta između 10 i 12 tisuća zlota, dok je prosječna mjesečna plaća nešto manja od 5 tisuća zlota.

"Pumpamo tvari u atmosferu koje su mnogo štetnije od onoga što smo vidjeli u posljednjih 12 mjeseci. Ako temperature ponovno budu ispod nule, vidjet ćemo vrlo visoke razine onečišćenja: razine na kojima se mogu pojaviti akutne posljedice, uključujući moždane udare", zaključuje Kleczkowski.

Pročitajte više