Poljska: Spremni smo Ukrajini poslati avione F-16

Foto: EPA

POLJSKI premijer Mateusz Morawiecki danas je rekao da je Poljska spremna Ukrajini poslati borbene avione F-16 američke proizvodnje. "Po tom pitanju postupit ćemo u koordinaciji s drugim članicama NATO-a i SAD-om", rekao je Morawiecki.

Podsjetimo, sve više vojnih dužnosnika u Pentagonu u tišini lobira da se odobri slanje borbenih aviona F-16 Ukrajini kako bi joj se pomoglo da se obrani od ruskih dronova i projektila, potvrdila su za Politico tri izvora upućena u situaciju.

Američki avioni F-16 su pri vrhu popisa ukrajinskih želja od početka ruske invazije. No i Washington i Kijev su prioritet dosad davali artiljeriji, oklopnim vozilima i sustavima protuzračne obrane, zbog potrebe da se zaštiti civilna infrastruktura, ali i da se krene u oslobađanje teritorija koji su zauzele ruske snage. 

U Kijevu ohrabreni slanjem Patriota i zapadnih tenkova

No s obzirom na to da Ukrajina planira pokrenuti novu ofenzivu na proljeće kako bi oslobodila okupirane teritorije, u američkom ministarstvu obrane se zahuktava kampanja za slanje borbenih aviona Ukrajincima, potvrdili su za Politico jedan dužnosnik ministarstva te još dvije osobe uključene u razgovore u Pentagonu. Svi izvori su inzistirali na anonimnosti kako bi mogli otvoreno govoriti o raspravama koje se još uvijek vode interno.

U Kijevu se, ohrabreni relativno brzim odobrenjem slanja sustava protuzračne obrane Patriot, ali i više od 100 zapadnih tenkova, među kojima je i 31 napredni američki tenk tipa Abrams, nadaju da bi sljedeći na popisu mogli biti američki borbeni avioni.  

"Ne mislim da se protivimo tome", rekao je viši dužnosnik američkog ministarstva obrane o slanju aviona F-16 govoreći pod uvjetom anonimnosti. No dužnosnik naglašava da konačna odluka nije donesena.

Borbeni avioni uskoro postaju prioritet?

Ukrajina još uvijek nije objavila da su borbeni avioni prioritet, rekao je dužnosnik dodajući kako je Pentagon fokusiran na slanje oružja i opreme koja je Ukrajini potrebna u borbama koje se trenutno vode. No borbeni avioni bi uskoro za Kijev mogli postati najvažniji. Ukrajina je posljednjih dana u više navrata ponovila da joj trebaju borbeni avioni. 

Glavni savjetnik ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova nedavno je za zapadne medije potvrdio da će ukrajinski dužnosnici krenuti u kampanju traženja borbenih aviona od SAD-a i europskih zemalja.

U subotu je visoki ukrajinski dužnosnik rekao kako su Ukrajina i zapadni saveznici krenuli s razgovorima o mogućem slanju borbenih aviona i dalekometnih projektila. Jedan savjetnik ukrajinske vlade rekao je da se ta tema pokrenula u razgovorima s Washingtonom dodavši kako na stolu "još uvijek nije ništa ozbiljno". 

"Do odluke će proći tjedni"

Jedan izvor Politica upoznat s razgovorima između Washingtona i Kijeva rekao je da bi do američke odluke o slanjima vlastitih aviona tipa F-16 ili do odobrenja drugim zemljama za reizvoz takvih aviona u Ukrajinu "mogli proći tjedni".

"Ako ih dobijemo, naša prednost na bojišnici će biti golema... Ne govorimo samo o F-16, želimo avione četvrte generacije", rekao je za Reuters Juri Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova.

Bijela kuća zasad je odbila komentirati taj prijedlog, ali je uputila novinare na izjavu koju je dao zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer. On je pak nedavno ustvrdio da će SAD "vrlo pažljivo" raspravljati o ideji slanja borbenih aviona s Kijevom i saveznicima.

"Nismo unaprijed isključili slanje nijednog konkretnog sustava", rekao je Finer za MSNBC u četvrtak. Na pitanje o mogućem slanju aviona F-16 Ukrajini, glasnogovornik američkog ministarstva obrane je rekao: "Nemamo ništa za najaviti u pogledu aviona F-16. Kao i dosad, nastavit ćemo blisko surađivati i razgovarati s Ukrajincima i našim međunarodnim saveznicima o pomoći koja je potrebna kako bi se obranila Ukrajina."

Sve je veći strah da bi Ukrajina mogla potrošiti svoj arsenal raketa protuzračne obrane

Ukrajina, podsjeća Politico, želi moderne zrakoplove - američke F-16 ili F-15 ili, pak, europske ekvivalente poput njemačkih Tornada ili švedskih Gripena - kako bi zamijenila svoju flotu sovjetskih aviona. Sljedeće godine će 12 ili više aviona postati dostupni jer će zemlje poput Finske, Njemačke i Nizozemske prijeći na najmodernije američke avione tipa F-35.

Usprkos činjenici da Ukrajina raspolaže tek starim sovjetskim borbenim avionima, ukrajinska protuzračna obrane nije dozvolila ruskim snagama da u potpunosti zagospodare ukrajinskim zračnim prostorom. No i ukrajinski i zapadni dužnosnici zabrinuti su da bi Ukrajina mogla iscrpiti svoje zalihe protuzračnih raketa. Jednom kad Ukrajinci potroše svoj arsenal, ruski napredni lovci moći će se slobodnije kretati, a Ukrajinci neće moći puno toga napraviti kako bi ih spriječili, rekao je za Politico dužnosnik američkog ministarstva obrane uključen u pregovore.

Jedno od rješenja tog problema mogli bi biti moderni borbeni avioni, tvrdi skupina vojnih časnika u Pentagonu i drugdje. Američki avioni F-16 naoružani su raketama zrak-zrak, kojima mogu rušiti nadolazeće projektile i dronove. Za razliku od sustava protuzračne obrane Patriot i NASAMS, koje Zapad trenutno šalje Ukrajini, borbeni avioni su visoko mobilni i mogu brzo štititi različite mete.

"To bi izjednačilo šanse"

"Ako dobiju avione tipa F-16 Viper naoružane projektilima zrak-zrak i radarom s elektronskom zaštitom, to bi izjednačilo šanse", rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Čak i ako Amerika odluči ne poslati avione F-16, druge zapadne zemlje imaju avione američke proizvodnje koje bi mogli poslati Kijevu. Primjerice, nizozemski šef diplomacije Wopke Hoekstra rekao je prošlog tjedna parlamentu da će vlada razmotriti slanje aviona F-16 Ukrajini ako Kijev to zatraži. No takav transfer prvo bi morala odobriti Amerika.

Pročitajte više