Poljska vladajuća stranka obećava "srednju klasu za sve"

Foto: EPA

POLJSKA vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) obećala je svojim programom "Poljski plan" za oporavak od pandemije, budućnost srednje klase za sve, uvođenjem mjera poput snižavanja poreza za većinu, većeg trošenja na zdravstvenu skrb i podrške mladim obiteljima.

Neki od prijedloga su povećanje neoporezivog dijela dohotka, oslobađanje od poreza za osobe s minimalnom plaćom i malim mirovinama, kao i podizanje limita za ulazak u drugi porezni razred.

"Program stvaranja srednje klase za sve, a ne samo za nekolicinu"

"To je program stvaranja srednje klase za sve, a ne samo za nekolicinu", kazao je premijer Mateusz Morawiecki, na predstavljanju plana.

Kritičari kažu da će mjere neutralizirati veći doprinosi za zdravstveno osiguranje za osobe s većim prihodima.

Proračun za zdravstvo porast će na 6 posto BDP-a do 2023. te na 7 posto do 2027., navodi se u planu.

PiS također predlaže omogućavanje lakšeg stjecanja nekretnine za mlade obitelji te dodatne naknade za skrb nad djecom u dobi od  jedne do tri godine.

Stranka je došla na vlast 2015. zahvaljujući izdašnim programima socijalnih davanja i obećanju o branjenju konzervativnih vrijednosti.

Nedavne ankete pokazuju da PiS i dalje uživa najveću podršku od svih stranaka, iako manje nego na izborima 2019. 

Po anketi IBRiS-a objavljenoj ovoga tjedna PiS podržava 35 posto Poljaka.

Podrška stranci pala je tijekom pandemije koronavirusa. Broj novozaraženih izrazito je pao u travnju, a vlada je počela popuštati restrikcije ovoga mjeseca pa su otvorene terase kafića i restorana u subotu.

Vlada se također nedavno suočila s unutarnjim problemima, dok je manji koalicijski partner glasao protiv zakona ključnog za EU-ov Fond za oporavak.

Sredstva Europske unije važna su za trošenje predviđeno "Poljskim planom".

Pročitajte više