Poljski ambasador: Ako se Ukrajina ne obrani, Poljska ulazi u rat

Ilustracija: EPA

JAN Emeryk Rościszewski, poljski ambasador u Francuskoj, rekao je u intervjuu za francusku televiziju LCI kako bi moglo doći do situacije u kojoj bi Poljska morala ući u rat. "Ne vrše NATO, Poljska ili Slovačka sve veći pritisak, nego Rusija koja je izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija koja otima svoje teritorije. Rusija koja ubija svoj narod. I Rusija koja otima ukrajinsku djecu", poručio je. 

"Dakle, ili će Ukrajina obraniti svoju neovisnost ili ćemo morati ući u ovaj sukob. Zato što će naše glavne vrijednosti, koje su temelj naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene. Stoga nećemo imati izbora nego ući u sukob", nastavio je. Veleposlanstvo Poljske u Francuskoj naknadno je izdalo priopćenje u kojem stoji da su neki mediji ambasadorove izjave protumačili "izvan konteksta", piše Ukrajinska Pravda

"Samo je upozoravao na posljedice potencijalnog ukrajinskog poraza"

"Tijekom tridesetominutnog razgovora s urednikom, ambasador Rościszewski zagovarao je potrebu da saveznici podrže Ukrajinu. Također je govorio o prijetnji koju Rusija predstavlja Europi i europskim vrijednostima (...)", naveli su u priopćenju. 

"Pažljivim slušanjem cijelog razgovora postaje jasno da nije bilo najave izravnog uključivanja Poljske u sukob, samo upozorenje na posljedice koje bi ukrajinski poraz mogao imati: mogućnost ruskog napada ili uplitanje više srednjoeuropskih zemalja – baltičkih država i Poljske", dodaju. 

"Poljska trenutno nije u ratu"

Veleposlanstvo je naglasilo da je ambasador Rościszewski u svom intervjuu za LCI jasno dao do znanja da Poljska trenutno nije u ratu, ali "čini sve što može kako bi pomogla Ukrajini i zaštitila se" u ratu Rusije protiv Ukrajine. 

"Traganje za senzacionalističkom tvrdnjom koja je u suprotnosti s dosljednim naporima Poljske tijekom protekle godine da pomogne Ukrajini da pobijedi u ovom sukobu i tako je zadrži podalje od Europe i Poljske trebalo bi se smatrati znakom zle volje", tvrdi se u priopćenju veleposlanstva. Jan Emeryk Rościszewski je poljski ambasador u Francuskoj gotovo godinu dana. 

Pročitajte više