Poljski premijer: Naš Ustav ima primat, EU nije država

Foto: EPA

POLJSKI premijer Mateusz Morawiecki odbacio je u Europskom parlamentu optužbe da je poljska vlada antieuropska, istaknuvši da je europska integracija "sudbina" Poljske, ali je ponovio da je Ustav najviši zakon u Poljskoj.

"Europska integracija je naš izbor, to je naša sudbina", poručio je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu poljski premijer.

Morawiecki je odbacio tvrdnje da se nacionalno-konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) sprema za "Polexit" nakon što je ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije.

"Poljska je i ostat će dio Europske unije. Naša je vlada dio proeuropske većine, a to ne znači da poljski građani nisu zabrinuti za budućnost Europske unije, ta je zabrinutost opravdana", kazao je Morawiecki.

Međutim, istaknuo je da se treba usprotiviti širenju ovlasti europskih institucija koje nisu odobrile nacionalne države i građani te da je Europa upravo postala jaka zbog "ravnoteže između konkurentnosti i suradnje država".

"Najviši zakon u Europskoj uniji je ustav neke zemlje"

Europski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u područjima koje su EU delegirale države članice, istaknuo je u Morawiecki.

"Najviši zakon u Europskoj uniji je ustav neke zemlje. Ako europske institucije prekorače ili prekrše delegirane kompetencije, države članice moraju imati sredstva za reakciju", kazao je.

"EU je snažan politički i ekonomski organizam. To je najjača, najbolje organizirana međunarodna organizacija u povijesti, ali EU nije država", dodao je.

Napomenuo je da su ranije francuski, njemački, španjolski, danski i talijanski ustavni sudovi također donijeli odluke po kojima je Sud Europske unije prekoračio svoje ovlasti.

Tako je, primjerice, Savezni ustavni sud Njemačke osporio pravo Europske središnje banke da kupuje obveznice javnog sektora, što je prethodno odobrio Sud EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je poručila da poljski ustavni sud nije neovisan i legitiman, zbog upliva izvršne vlasti, a to je apostrofirao i čelnik pučana Manfred Weber kao razliku između poljskog i navedenih slučajeva.

Čelnica Komisije smatra da presuda poljskog ustavnog suda dovodi u pitanje neovisnost pravosuđa, što je osnova Europske unije.

"Dužnost Komisije je zaštita građana u Europskoj uniji gdje god živjeli", kazala je Von der Leyen.

Zaštita novca

Komisija će zato prvo pravno dovesti u pitanje odluku poljskog ustavnog suda i postaviti pitanje uvjetovanosti poštivanja vladavine prava za korištenje sredstava iz europskih fondova.

"Poljska vlada mora objasniti kako će zaštititi novac s obzirom na presudu ustavnog suda", poručila je.

Europska komisija dugo se spori s Varšavom oko poljske reforme pravosuđa, za koju tvrdi da ugrožava neovisnost sudstva. Zbog toga još nije odobren poljski plan oporavka od pandemije koronavirusa.

Morawiecki tvrdi da je riječ o dvostrukim kriterijima te da europske institucije favoriziraju stare, bogatije članice EU.

"Porezne oaze postoje u najbogatijim zemljama EU, kako je to dio zajedničkih vrijednosti?" pitao je na plenarnoj sjednici.

U raspravi je sudjelovao i Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije, koja predsjeda Europskom unijom.

Poručio je da je "primat zakona EU temelj Unije" te da se time "garantira jednakost država članica" i omogućuje rješavanje sporova.

Pomirljivo je kazao da Vijeće "podrobno prati razvoj situacije s vladavinom prava u Poljskoj" i da želi "konstruktivan dijalog Komisije i Poljske koji bi doveo do približavanja pozicija".

Pročitajte više