Poljski vatrogasci iz Odre izvukli 100 tona uginule ribe

Foto: EPA

POLJSKI vatrogasci izvijestili su danas da su izvadili 100 tona uginule ribe iz rijeke Odre, koja protječe kroz Njemačku i Poljsku, produbivši zabrinutost o ekološkoj katastrofi.

"Nikad ranije u rijeci nismo imali operaciju ovog opsega", rekla je Monika Nowakowska-Drynda iz ureda za medije nacionalne vatrogasne službe. Potvrdila je da je oko 100 tona uginule ribe izvađeno iz rijeke od petka.

U rijeku bačen kemijski otpad?

Uzrok smrti je nejasan iako dužnosnici vjeruju da je riba otrovana.

"Vjerojatno su u rijeku bačene ogromne količine kemijskog otpada, uz puno znanje o rizicima i posljedicama", rekao je prošli tjedan poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Uzorci vode poslani su u laboratorije u Češkoj, Nizozemskoj i Britaniji u nadi da će se otkriti uzrok trovanja. Poljski mještani i ribiči bili su prvi koji su izvijestili o masovnom pomoru ribe još 28. srpnja.

U Odri bilo 40 ribljih vrsta

Njemački dužnosnici optužili su poljske vlasti da ih nisu informirale o pomoru te su ostali iznenađeni zbog velike količine mrtve ribe. U Poljskoj je vlada također dobila žestoke kritike zbog toga što nije brže djelovala.

Proteklih godina Odra je bila poznata kao relativno čista rijeka s 40 ribljih vrsta. No sada se po rijeci može vidjeti uginula riba, neke vrste dugačke i do 40 centimetara. Nowakowska-Drynda rekla je da u Poljskoj više od 500 vatrogasaca vadi mrtvu ribu.

Pročitajte više