Polovica članica EU osuđuje Mađarsku zbog diskriminacije LGBTIQ zajednice

Foto: EPA

GOTOVO polovica država članica EU osudila je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvali su EK da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

"Izražavamo veliku zabrinutost zbog usvajanja amandmana na više zakona u mađarskom parlamentu kojima se diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i krše prava na slobodu izražavanja pod izlikom zaštite djece", kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje 13 država članica. To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Latvija.

Zajedničku deklaraciju potpisali su, na inicijativu Belgije, ministri vanjskih ili europskih poslova država članica EU koji su se okupili na sastanku u Luxembourgu. Jedna od točaka dnevnog reda je i rasprava o okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

"Tražimo od Europske komisije kao čuvara europskih ugovora da iskoristi sve instrumente koje ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog prava, uključujući i slanje ovog pitanja na Sud EU", kaže se u zajedničkoj izjavi 13 država članica.

Mađarska tvrdi da zakoni nisu upereni ni protiv koga

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje "prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti" osobama mlađim od 18 godina.

"To predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja, stoga zaslužuje biti osuđeno. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti Europske unije i ta se načela ne mogu dovoditi u pitanje", kaže se u izjavi 13 država članica.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak ujutro, dolazeći na sastanak, da ti zakoni nisu upereni ni protiv koga i da im je jedina svrha zaštita djece od pedofilije.

"Zakon štiti djecu tako da osigurava isključivo pravo roditelja da educiraju svoju djecu u pogledu seksualne orijentacije i zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih", rekao je Szijjarto, dodajući da kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona.

"Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više