Pomiče se oluja kod Sydneyja, vodostaji i dalje na opasnim razinama. Traju evakuacije

Foto: Profimedia

JAKA oluja s obilnom kišom koja je danima bjesnila u dijelovima Sydneyja pomiče se od grada, pokazuju današnje satelitske snimke, premda su vodostaji rijeka i dalje iznad opasne razine zbog čega su nužne evakuacije.

U trećoj velikoj poplavi u Australiji ove godine više od 85.000 ljudi u New South Walesu, većinom u zapadnim predgrađima Sydneyja, pozvani su da se ili evakuiraju ili su upozoreni da bi mogli dobiti zapovijed za evakuaciju, više nego u utorak, kad je to vrijedilo za 50.000 ljudi.

"I dalje je opasna situacija i moramo primjereno reagirati", rekao je premijer Anthony Albanese novinarima te najavio jednokratnu hitnu isplatu u visini 680 australskih dolara stanovnicima pogođenim poplavama, za vrijeme posjeta predgrađu Windsoru, koje je pretrpjelo treći veliki potop ove godine.

Vrijeme na australskoj istočnoj obali dvije godine zaredom pod utjecajem je fenomena La Nina, koje se obično povezuje s većom količinom oborina.

Nevrijeme se s istočne obale Australije premješta na središnju sjevernu obalu New South Walesa obuhvaćajući više od 300 kilometara, a meteorološki zavod predviđa da će na nekim mjestima u šest sati pasti više od 200 milimetara oborina.

Obilne kiše od subote nastavljaju izlijevati vodu u riječne slivove oko Sydneyja, već gotovo punog kapaciteta prije posljednje poplave, i vlasti su upozorile da bi se kriza s poplavama mogla produljiti do početka sljedećeg tjedna.

Neka područja u New South Walesu od subote su primila i do 700 mm oborina - samo po sebi već više od godišnjeg prosjeka - ali u Sydneyju su se uvjeti počeli ublažavati.

"Očekuju nas neki suhi uvjeti (u Sydneyju) sutra i zatim u petak, slabi pljuskovi koji se vraćaju tijekom vikenda, ali ništa tako jako kao što smo vidjeli", rekao je meteorolog Jonathan How za Australian Broadcasting Corp.

Pročitajte više