Porasle cijene nafte, čeka se sastanak vodećih proizvođača

Foto: Shutterstock

CIJENE nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte procjenama analitičara da će vodeći proizvođači nakon pojave nove varijante koronavirusa odustati od planiranog povećanja opskrbe na početku nove godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 3.25 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72.48 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.87 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3.01 dolar višoj cijeni, od 69.19 dolara. Jučer je zaključilo trgovinu u minusu 3.77 dolara.

Izjava šefa Moderne uznemirila tržišta

Tržišta je jučer uznemirila izjava šefa farmaceutske tvrtke Moderna da cjepiva možda neće biti efikasna zaštita protiv nove varijante koronavirusa omikron, koja je potaknula zabrinutost za potražnju za naftom.

Pozornost se danas preusmjerila na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kojima bi se sutra trebali pridružiti i njihovi saveznici među neovisnim proizvođačima, predvođeni Rusijom.

Neki analitičari očekuju da će OPEC+ odgoditi planirano povećanje ponude za 400 tisuća barela dnevno u siječnju zbog potencijalnog udara na potražnju, koji bi mogli donijeti ograničenja putovanja uvedena kako bi se spriječilo širenje omikrona.

"Puno toga navodi na zaključak da OPEC+, za početak, neće dodatno povećati proizvodnju nafte kako bi zadržao sadašnje cijene od oko 70 dolara po barelu", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"OPEC+ jako je oprezan još otkako je počeo postupno povećavati ponudu i odluka o odgodi planiranog povećanja proizvodnje u siječnju i o očuvanju postojeće razine proizvodnje bila bi u duhu tog opreza", dodao je Brennock.

Istraživanje: OPEC u studenome crpio 220 tisuća barela više nego u listopadu

Nekoliko ministara članica skupine OPEC+ već je izjavilo da nema potrebe za promjenom kursa.

Čak i kada bi grupa odlučila nastaviti postupno povećavati proizvodnju, kao što je planirala prije pojave omikrona, neke bi zemlje mogle imati teškoća s plasiranjem na tržište dogovorene količine barela, napominje Reuters.

Istraživanje koje je agencija provela pokazalo je da je OPEC u studenome crpio 27.74 milijuna barela dnevno, za 220 tisuća barela dnevno više nego u listopadu, ali manje od dogovorene 254 tisuće, predviđene sporazumom za članice naftnog kartela.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 71.01 dolar, što znači da je bio 3.19 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više