Neki uhljeb u Poreznoj misli da može restoranima određivati marže

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KAO da dvije godine pandemije covida-19, zabrana poslovanja, rast cijena plina i struje, inflacija te ostale nepogode nisu bile dovoljne, Porezna uprava je odlučila krenuti u veliki nadzor restorana.

Kako se radi o djelatnosti koja je bila jedna od najpogođenijih protupandemijskim mjerama, a ni dvije loše turističke sezone o kojima dobar dio restorana ovisi nisu pomogle, odluka da se baš na restoranima počinje vježbati strogoća je strateški u najmanju ruku čudna.

Napokon je ugostiteljski sektor dočekao normalnu sezonu, nakon dvije godine pukog preživljavanja, a dobar dio je ugasio poslovanje. 2022. je trebala napokon biti godina kada će sve biti "staro normalno", premda je rast cijena malo kvario idiličnu sliku. Ali Porezna uprava je imala druge planove.

Jutarnji list je objavio da se provodi velika akcija nadzora poslovanja restorana, valjda kao uvod u turističku sezonu. Navodno im prijete kazne između pola milijuna i četiri milijuna kuna. Predmet nadzora su restorani i ugostiteljski objekti s prometom većim od deset milijuna kuna godišnje.

Porezni nadzor se odnosi na 2019. i 2020. godinu, a povod su marže na ulazne proizvode. Prema Ministarstvu financija, restorani određuju preniske ili previsoke marže na ulazne sastojke iako se, prema informacijama iz samih restorana, provjeravaju svi ulazni i izlazni računi. Navodno su dva najveća zagrebačka restorana kažnjena sa 700 i 800 tisuća kuna, a ukupno je obuhvaćeno više od 50 restorana.

"Porezna nikako ne bi smjela određivati marže, ne samo u ugostiteljstvu!"

"Pojačan nadzor Porezne uprave zahvatio je oko tisuću ugostitelja, kod njih 800 nisu utvrđene nepravilnosti. Ali nadzorne aktivnosti utvrdile su određene nepravilnosti te je sukladno tome Porezna postupila. Ne radi se ni o kakvoj presiji, oni rade svoje posao", rekao je ministar Zdravko Marić, a isto je potvrđeno i iz vlade.

Malo je teško tvrditi da se ne radi o presiji ako su navodi Jutarnjega o pola milijuna do četiri milijuna kuna točni. Kolike su to nepravilnosti u maržama da bi opravdale tolike kazne? I osuđeni politički kriminalci kojima je na sudu dokazano da su ukrali milijunske iznose imaju manje kazne, a ovdje se radi o tome smiju li restorani plaćati luk, kapulu, piletinu, krumpir ili nešto drugo po marži od 20 posto ili 70 posto?

Da, prema pisanju Jutarnjeg, Porezna uprava je sebi uzela za pravo određivati koliko smije biti trošak namirnica u konačnoj cijeni, a procijenila je da ne smije iznositi više od 40 posto.

I mi smo nazvali desetak restorana, ali izgleda da je od objave teksta u Jutarnjem zavladao samonametnuti zavjet šutnje. Neki tvrde da je nadzor bio prije par mjeseci, ali da nisu imali nikakvih problema. I sve je korektno odrađeno, u drugima su se osobe zadužene za odgovaranje na telefon pravdale da ne znaju ništa jer je nadzor bio u suprotnoj smjeni, većina nije imala komentara, a oni hrabriji su priznali da su kažnjeni s nekoliko tisuća kuna zbog "grešaka u fiskalizaciji".

Prema informacijama koje je Index dobio od jednog restorana, porezni inspektori uistinu određuju koja je marža premala, a koja previsoka. Otvoreni nadzor im traje već tri mjeseca i još uvijek nisu dobili konačno rješenje. Očajnički su iz restorana zavapili; "Porezna nikako ne bi smjela određivati marže, ne samo u ugostiteljstvu! Ispada da bi kod svakog novog jela(a koja imamo nekoliko na tjednoj bazi),trebali tražiti mišljenje porezne uprave koliko svako jelo trebamo naplatiti!? Ukoliko to ne napravimo riskiramo milijunske kazne!!!U praksi je to nemoguće!Nadam se da porezna neće krenuti i prema drugim djelatnostima jer će nastati kaos na tržištu!"

Naravno, nitko ne želi ništa javno govoriti jer nije pametno ulaziti u sukob s institucijom koja ti može poslati "nadzor" u bilo kojem trenutku. Jedan se ugostitelj ipak raspričao o tome kako razni državni inspektori (ne isključivo porezni) često znaju biti neugodni, a pravilnici su takvi da ih je nemoguće sasvim zadovoljiti pa odluka o kažnjavanju ili nekažnjavanju praktički ovisi o dobroj volji samog inspektora.

Uhljeb iz porezne spasio ideju komunizma

Čak i da se zanemari činjenica da time država sebi daje pravo kontrolirati cijene u restoranima, što se nije radilo ni u Jugoslaviji (osim prvih nekoliko godina nakon 2. svjetskog rata), bilo bi jako zanimljivo vidjeti izračun i metodologiju prema kojem je Porezna uprava odredila da je "normalni" udio sirovina u konačnoj cijeni isti na cijelom teritoriju Hrvatske.

To znači da je netko u Ministarstvu financija osmislio revolucionarnu formulu prema kojoj je 40 posto maksimalan udio sirovina u cijeni restoranskog obroka u Istri, kao i u Zagrebu, Gospiću, Osijeku, Opuzenu, Varaždinu itd.

Odjednom nije bitno kolika je cijena najma prostora u centru Zagreba, a kolika u Osijeku. Nije bitna ni cijena sata rada konobara, kuhara i drugog osoblja restorana. Nije bitna ni platežna moć gostiju u mjestu gdje se restoran nalazi, ni to radi li se o domaćim gostima ili turistima iz Njemačke.

Mora se priznati, formula kojom je Porezna izračunala da udio sirovina u cijeni obroka može biti maksimalno 40 posto je genijalna. Trebalo bi je podijeliti s ostatkom čovječanstva jer bi takav izračun revolucionizirao cijelo polje ekonomije.

To bi značilo da postoji način kojim se sve ono što ulazi u konačnu cijenu, od sirovine preko cijene najma, struje, prijevoza, plaća, poreza, kupovne moći, standarda do troška inventara, može odrediti univerzalno za cijeli svijet. Od Japana preko Srednjoafričke Republike do Paragvaja postoji maksimalni udio cijene sirovine u svakom proizvodu i cijene se mogu regulirati.

Ako formula funkcionira za hranu u restoranu, nema razloga da ne funkcionira za ostale proizvode i usluge. Put prema globalnom planiranju cijena je počeo u Poreznoj upravi u Hrvatskoj.

Komunizam nikada nije mogao funkcionirati jer je nemoguće da jedna državna institucija efikasno planira pravi odnos cijena između raznih proizvoda i usluga u društvu, ali nakon ovog otkrića ima šansu uspjeti.

Samo da Porezna otkrije tajnu cijelome svijetu, put prema svjetskom komunizmu je osiguran. Osoba koja je najzaslužnija će postati novi Marx, prenositi formulu diljem svijeta, a kapitalizam će sam priznati nemoć opovrgnuti toliko savršen alat.

Svjetska komunistička revolucija će početi od nekog uhljeba u Poreznoj upravi Republike Hrvatske.

Pročitajte više