Poskupljuju voda i parking u Zagrebu, objavljeno za koliko

Foto: PIXSELL

U ZAGREBAČKOM holdingu održan je brifing za medije. Predstavljeni su rezultati restrukturiranja i poslovanja u 2022. godini i planovi poslovanja za 2023. Šef uprave Holdinga Ivan Novaković potvrdio je kako će zbog mjera stabilizacije poslovanja Holdinga rasti cijene vode i parkinga u Zagrebu. 

"Nakon godinu dana Holding je uspješno proveo restrukturiranje u cilju ozdravljenja ovoga najvećega zagrebačkog poduzeća, uslijed desetljeća kadrovske devastacije zapošljavanja bez kriterija. Radi se o reformi koja ni u jednom komunalnom poduzeću u Hrvatskoj nije provedena u ovakvim razmjerima.

"Zbrinjavanje viška administrativnih radnika u ZGH d.o.o. završeno je. Smanjen je broj zaposlenika u administraciji na razini ZGH grupe, što uključuje povezana poduzeća, za 651 radnika. Tome treba pridodati i 59 agencijskih radnika koji su obavljali administrativne poslove te je ukupan broj radnika u administraciji smanjen za preko 700, što je bio procijenjeni višak", istaknuo je Novaković i naglasio da više ne prijeti nelikvidnost. 

“Uspješno je pokrenut novi sustav gospodarenja otpadom. Već sada, nakon manje od dva mjeseca primjene, odvaja se 27 posto manje miješanog otpada. Zbog toga, sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno”, rekao je Novaković.

Novaković je rekao da se ova uprava Holdinga susrela sa šokovima uzrokovanim naslijeđenim dugovima, posljedicama potresa i covida, nezapamćenom energetskom krizom i galopirajućom inflacijom. 

"Nažalost, unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i navedenih kriza", poručio je predsjednik Uprave Holdinga i najavio sljedeće korake koji uključuju poskupljenja. 

Značajno poskupljenje vode

 

"Početkom 2023. godine Vodoopskrba i odvodnja morat će podići cijene za oko 20 posto, čime bi se prestali stvarati gubici te započeo nužni investicijski ciklus. Povećanjem cijena, fiksni dio naknade ostaje među jeftinijima u Hrvatskoj, dok cijena kubika vode raste s 15.29 na 17.75 kuna, što uključuje pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3.69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj", kaže Novaković.

Tvrdi da će "oko 200 milijuna tako prikupljenih sredstava, oko jedne četvrtine ići na operativne troškove, a tri četvrtine na investicije", a navodi i da se "zbog desetljeća neulaganja u vodnu infrastrukturu, u Zagrebu trenutno gubi oko 50 posto vode, što se značajno može smanjiti samo ozbiljnim investicijama."

"U pripremi je i Projekt Zagreb, vrijedan oko 2 milijarde kuna, koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture što će smanjiti pucanja cijevi i gubitke vode. Taj projekt planiramo prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30 posto, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog, podizanje cijena je nažalost neminovno", dodao je 

“Sve navedeno stavilo je pred Upravu Zagrebačkog holdinga imperativ pokretanja snažnih i brzih mjera stabilizacije poslovanja. U 2023. će Vodoopskrba i odvodnja morati redigirati cijene za 20 posto. Određene korekcije cijena napravit ćemo i za garaže u centru grada”, kazao je Novaković.

Poskupljenje parkiranja u garažama u centru grada

Što se poskupljenja parkiranja u garažama tiče, cijena sata parkiranja u gradskim garažama u centru izjednačit će se s cijenom satne karte na vanjskim parkirnim mjestima prve zone pa će iznositi 12 kuna. Primjerice, parking u garaži Tuškanac sada stoji 10 kuna po satu, a na Langovom trgu i u Petrinjskoj 7 kuna po satu. 

"S novim sredstvima, Zagrebparking će graditi nove garaže. Istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga", navode u Holdingu. 

Šef Holdinga, pak, građanima obećava rast kvalitete usluga. 

"Navedene reforme i mjere ključne su za razvoj. Njima su trendovi preokrenuti, napravljeni su nužni rezovi i Zagrebački holding je pripremljen za daljnji, održiv razvoj. Građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga", ustvrdio je Novaković. 

Pročitajte više