Potpisan povijesni dokument u NATO-u. MVEP: Sada je i Hrvatska sigurnija

Foto: EPA

ŠIRENJEM NATO-a pristupanjem Švedske i Finske jača i sigurnost Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Trideset država članica NATO-a potpisalo je danas u Bruxellesu protokole o pristupanju Švedske i Finske tom savezu.

"Širenjem savezničkog područja dijeljenih vrijednosti, jača se i sigurnost Republike Hrvatske", naglašeno je povodom potpisivanja iz MVEP-a. 

Ministarstvo je u priopćenju naglasilo kako će pristupanje Švedske i Finske značajno pridonijeti "snazi saveza i sigurnosti Europe u vrijeme najveće sigurnosne krize u posljednjih nekoliko desetljeća". 

U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik pri NATO-u Mario Nobilo. 

Što znače protokoli?

Protokoli znače da Helsinki i Stockholm sada mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, no do ratifikacije neće biti zaštićeni obrambenom klauzulom NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve. To će vjerojatno trajati do godinu dana.

"Ovo je doista povijesni trenutak", rekao je povodom potpisivanja glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

"S 32 nacije za stolom, bit ćemo još jači, a naši će ljudi biti još sigurniji dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom posljednjih desetljeća", kazao je Norvežanin. Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Švedska i Finska paralelno su objavile namjeru da odustanu od svog neutralnog statusa i postanu dio NATO-a.

Summit NATO-a u Madridu prošli je tjedan podržao taj potez upućivanjem pozivnica dvjema zemljama nakon što je Turska dobila ustupke zbog zabrinutosti koju je izrazila i američko obećanje da će dobiti nove ratne zrakoplove.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante koje on želi slomiti te da promiču terorizam.

Također je zatražio da ukinu embargo na oružje uveden zbog turskog vojnog upada u Siriju 2019.

Pročitajte više

 

Pročitajte više