Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

MINISTAR financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u Washingtonu su potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Time će se postići brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Tijekom sastanka obje strane su izrazile zadovoljstvo potpisivanjem te konvencije te pohvalile uspješno vođene pregovore i izvrsnu suradnju koja je prethodila svečanom potpisivanju. 
Istaknute su brojne koristi i prednosti za gospodarstvo, poduzetnike i građane, koje će biti omogućene stupanjem na snagu ove Konvencije, navodi se.

Dugo očekivano potpisivanje

Iz Ministarstva ističu da se radi o dugo iščekivanom potpisivanju i značajnom iskoraku u odnosima dviju zemalja.

"Potpisivanje Konvencije još je jedan u nizu pozitivnih koraka u međusobnim odnosima Hrvatske i SAD-a, nakon odluke o ukidanju viza za hrvatske građane, koje će doprinijeti jačanju bilateralnih veza te intenziviranju buduće suradnje. Također, tim dokumentom olakšat će se trgovinska razmjena, omogućiti zamah novih investicija te potaknuti suradnja u brojnim područjima posebice prijenosa znanja", zaključuje se u priopćenju.

Nakon potpisivanja Konvencije slijedi provedba preostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu, odnosno upućivanje prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru vlade RH i Hrvatskog sabora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više