Potpuni autsajder vodi na izborima u Mađarskoj, on će se suprotstaviti Orbanu

Foto: EPA

GRADONAČELNIK malenoga mađarskog grada Peter Marki-Zay, autsajder bez stranačke pripadnosti, prema podacima s petine birališta, vodi pred lijevo orijentiranom Klarom Dobrev u izboru kandidata koji će se na parlamentarnim izborima 2022. suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu.

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobbik.

U četiri od 18 izbornih jedinica u Budimpešti i u četiri od 19 županija koje su glasale u nedjelju, Marki-Zay je osvojio 63.308 glasova, a političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica Klara Dobrev, osvojila ih je 38.227.

Marki-Zay, koji se u predizbornoj kampanji predstavio kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače, dobio je puno glasova u Budimpešti, a Dobrev je ostvarila prednost u ruralnim predjelima, pokazali su prvi rezultati.

Katolik, otac sedmero djece

Za toga 49-godišnjaka, katolika, oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svojemu rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Oboje kandidata žele izmijeniti ono što nazivaju Orbanovom "neliberalnom državom", što podrazumijeva i njezine ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz važnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

I dok Orban vodi razne bitke s Europskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev nastoje poboljšati odnose s Bruxellesom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede euro.

"Općenito, Dobrev bi mogla uspješnije ujediniti šest različitih oporbenih stranaka, no istodobno bi se trebala boriti za to da na općim izborima privuče neovisne i desno orijentirane birače", rekao je Andrius Tursa iz neprofitne organizacije Teneo.

"U međuvremenu bi Marki-Zay mogao imati bolju startnu poziciju kada je posrijedi borba s aktualnim premijerom Orbanom, no njegovo relativno ograničeno političko iskustvo moglo bi mu otežati ujedinjenje oporbenih stranaka."

Pročitajte više