Potpuno je jasno da je policajac koji je usmrtio djevojku brutalno lagao

Privođenje policajca koji je usmrtio djevojku Foto: Nova TV

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) promijenilo je kvalifikaciju kaznenog djela koje se stavlja na teret 27-godišnjem policajcu koji je u srijedu navečer usmrtio 21-godišnju djevojku u stanu u Osijeku u kojem su boravili. Sucu istrage osječkog Županijskog suda predložili su određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela.

Zbog sumnje na to da je neopreznim rukovanjem službenim policijskim oružjem u srijedu u stanu u Osijeku usmrtio 21-godišnju djevojku, Policijska uprava osječko-baranjska uhitila je 27-godišnjeg policijskog službenika, koji je priveden pritvorskom nadzorniku. Jučer su iz policije prvo neslužbeno stizale informacije kako je riječ o samoubojstvu, no u večernjim satima stigla je potvrda da je policajac usmrtio djevojku. 

Policija je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem ustvrdila da je policajac izvan službe "zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju", a ona je "preminula od ozljeda". 

Policija 27-godišnjeg policajca nije prijavila za ubojstvo, nego za blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja. No Državno odvjetništvo je sada to promijenilo i policajca tereti za ubojstvo. 

Brzo je postalo jasno da je nešto čudno u priči

Da je nešto čudno u cijeloj priči postalo je jasno čim je pala u vodu prva priča o samoubojstvu. Neslužbene informacije iz policije govorile su da je policajac ostavio opasač sa službenim pištoljem na mjestu na kojem je do njega došla djevojka, koja je potom uzela pištolj i ustrijelila samu sebe.

Samo nekoliko sati nakon toga stigla je potpuno druga priča, koja je ubrzo objavljena i kao službena. Policija je, dakle, službeno objavila da je djevojka usmrćena zbog policajčevog "neopreznog rukovanja" službenim pištoljem.

Policijski izvor za Index je danas kazao kako je policija nakon događaja dobila upravo dojavu o samoubojstvu. Također je zanimljivo da je policiji dojava stigla preko centra 112. Nismo uspjeli dobiti potvrdu da je sam policajac zvao 112 i dojavio kako se radi o samoubojstvu. No tu smo potvrdu dobili na presici koju je danas popodne ispred zgrade Policijske uprave osječko-baranjske držao načelnik Sektora kriminalističke policije Krunoslav Patača.

Naime, on je novinarima potvrdio da je policajac sam prijavio događaj. 

Potpuno je jasno da je policajac lagao

Kako raspolažemo pouzdanom informacijom da je dojava glasila da je riječ o samoubojstvu, a tu je dojavu dao osumnjičeni 27-godišnji policajac, i to centru 112, jasno je da je - lagao. 

Patača nije novinarima želio odgovoriti je li točno da je policajac nekoliko puta mijenjao iskaz, no prema informacijama do kojih smo došli nakon policijske presice, točno je da je 27-godišnji policajac promijenio iskaz, i to nakon što su ga policajci stisnuli na ispitivanju. Nakon što su ga suočili s dokazima, počeo je mijenjati priču koja se iskristalizirala tek nakon nekog vremena. 

DORH poklopio policiju

Policajac je, dakle, usmrtio djevojku i onda lagao da se ona sama ubila iz njegovog pištolja. Na kraju je priznao slučajno usmrćenje. Policija unatoč mijenjanju iskaza i nizu navodnih slučajnosti, od kojih su ključne one da je metak bio u cijevi pri opaljenju tijekom čišćenja pištolja te da je pištolj pritom bio uperen u djevojku, nije teretila za ubojstvo (iz nehaja), nego za općeopasnu radnju, iz nehaja. 

Štoviše, policija je na presici izjavila da su "sve činjenice koje je utvrdila nepobitno i nepromjenjivo utvrđene na samom mjestu događaja".

No policajac će na kraju, čini se, ipak odgovarati za ubojstvo, i to nakon ekspresne i nezapamćene prekvalifikacije djela koju je DORH napravio niti 24 sata od dovršetka policijskog istraživanja i otprilike sat vremena nakon policijske presice. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više