Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu

Ilustracija: EPA

POTRAŽNJA za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su podaci statističkog ureda.

Narudžbe u njemačkoj industriji pale su u listopadu za 6.9 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su bile porasle 1.8 posto, izvijestio je Destatis.

Domaće narudžbe porasle, inozemne pale

Domaće narudžbe porasle su 3.4 posto, dok su inozemne narudžbe pale 13.1 posto, odražavajući 18.1-postotni pad iz zemalja izvan eurozone. Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, potražnja za njemačkom robom pala je u listopadu 1.8 posto u odnosu na rujan.

U Ministarstvu gospodarstva izdvajaju natprosječan pad potražnje za investicijskim dobrima, za 10.7 posto u odnosu na listopad, i napominju da je potražnja za njemačkom robom oslabila nakon što je sredinom godine dosegnula najvišu razinu otkako se objavljuju podaci.

"Narudžbe su (u listopadu) pale drugi put u tri mjeseca, što implicira daljnje slabljenje izgleda za gospodarstvo", ističu u Ministarstvu. U odnosu na prošlogodišnji listopad ukupne su narudžbe smanjene jedan posto, na 10.3-postotni skok u prethodnom mjesecu.

Pročitajte više