Potres kod Mostara magnitude 4.9, osjetio se u Splitu i Dubrovniku

Foto: EMSC

JUTROS je u 8:07 sati sati Hercegovinu pogodio potres magnitude 4.9, javlja Seizmološka služba. 

Epicentar je bio 10 kilometara od Širokog Brijega i 24 kilometra od Mostara, javlja EMSC.

Potres se osjetio i u Splitu, Dubrovniku i Makarskoj, javljaju ljudi na stranici EMSC-a. Dubrovnik i Split su od epicentra udaljeni oko 100 kilometara, Makarska oko 50 kilometara. Mediji iz BiH javljaju da se potres osjetio i u Sarajevu i Zenici.

Nema informacija o šteti i ozlijeđenima, a stanovnici Hercegovine pišu da je potres trajao do 10 sekundi.

"Naknadna podrhtavanja mogu biti slabija"

 Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe RH za N1 televiziju je rekla da se dogodio jak potres kod mjesta Lištica.

“Procjenjuje se da je intenzitet u epicentru šest ili sedam stupnjeva seizmološke ljestvice intenziteta”, kaže Ivančić i objašnjava kako je južni dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske izuzetno seizmički aktivan pa će ovakvih potresa još biti.

Govoreći o posljedicama ovakvih potresa, ona kaže kako mogu izazvati štetu na građevinama. “Mi to stavljamo za epicentralno područje u kojemu se dogodio potres i gdje se seizmičkom ljestvirom intenziteta opisuje kakve mogu biti posljedicde”, opisuje.

“Naknadna podrhtavanja se uvijek očekuju. Mogu biti slabija. Malo je vremena prošlo od potresa, dogodio se u 8.07 sati. Vidjet ćemo kako će se razvijati”, rekla je Ivančić.

Pročitajte više