Potresna priča liječnika u Siriji: "Spašeno dijete me pogledalo, raspao sam se"

Foto: Profimedia

BRITANSKI BBC je objavio potresne priče liječnika koji neumorno pomažu spašenima iz ruševina nakon katastrofalnih potresa u Siriji i Turskoj. "Pogled u očima spašenog djeteta me stvarno pogodio. Ne znam zašto, ali čim me pogledalo, počeo sam plakati", ispričao je sirijski liječnik dr. Ahmed Al-Masri za BBC.

Al-Masri je neumorno radio punih 30 sati nakon razornog potresa, potpuno je iscrpljen. On je samo jedan od liječnika koji su pomagali desecima ozlijeđenih ljudi dovedenih u bolnicu u Afrinu, gradu pod kontrolom opozicije na sjeverozapadu Sirije.

U jednom trenutku je pred njega stigao sedmogodišnji Muhamed, koji je izvučen iz ruševina svog potpuno porušenog doma. Spasioci su ga našli uz tijelo oca, koji je poginuo pod ruševinama zajedno s dječakovom majkom te braćom i sestrama.

"Što dijete od sedam godina čini tako snažnim i otpornim?"

"Dječak nas je samo gledao. Osjećao sam da nam vjeruje, znao je da je sad na sigurnom", rekao je dr. Al-Masri za BBC pa dodao: "Ali osjećao sam i da ima puno snage, da se drži usprkos boli od ozljeda. Što čini dijete od sedam godina tako snažnim i otpornim?"

Dr. Al-Masri je kirurg u bolnici Al-Shifa, koja funkcionira zahvaljujući dobrotvornoj organizaciji Sirijsko-američko liječničko društvo (SAMS). Kaže da je neposredno nakon katastrofe obradio više od 200 pacijenata.

U bolnicu je doveden i 18-mjesečni dječačić izvučen iz ruševina. Dr. Al-Masri ga je pregledao i ustanovio da je dijete dobro. No, u tom trenutku je shvatio da dječakovi roditelji nisu s njim.

"Odjednom sam vidio njegovog oca kako trči prema njemu, uzima ga u ruke i plače. Otac mi je rekao da su on i dijete jedini preživjeli u obitelji. Ostatak obitelj je bio u hodniku, svi su poginuli", ispričao je dr. Al-Masri.

"Za ovo nismo bili spremni"

Sirijski liječnik navodi kako je osoblje bolnice bilo šokirano razmjerima katastrofe, "valovima" pacijenata koji su stizali svi odjednom. "Nikad nisam ni mogao zamisliti da potres može napraviti takvu štetu, da može dovesti do tolikog broja pacijenata", govori.

Nažalost, dr. Al-Masriju to nije prvi put da se morao nositi s velikim incidentima. 2013. godine je radio u bolnici kad su rakete pune nervnog agensa sarina ispaljene na više predgrađa Damaska pod kontrolom oporbe. Ubijene su stotine ljudi, tisuće su ozlijeđene.

"U tom trenutku bili smo obučeni i spremni za takav događaj. Uspjeli smo se brzo organizirati. Ali za ovo nismo bili spremni. Ovo je puno gore", rekao je.

Nakon potresa koji je Siriju i Tursku pogodio u ponedjeljak, dr. Al-Masri i njegovi kolege pomagali su pacijentima koji nisu bili teško ozlijeđeni. "Radilo se o ozljedama koje nisu bile ozbiljne, ali onda vam dođe na stol netko kome treba amputirati ruku ili nogu. U ovoj bolnici jednostavno nemamo kapaciteta za nošenje s ovakvim katastrofama", rekao je.

"Najgori osjećaj je kad ne možete spasiti pacijenta"

"U ovakvim okolnostima je najgore biti liječnik. Kad ne možete spasiti pacijenta ili mu olakšati bol, to je najgori osjećaj", rekao je dr. Al-Masri, koji dok je pomagao žrtvama potresa nije znao je li njegova obitelj na sigurnom. Naime, Afrin je nakon potresa ostao i bez struje i bez interneta.

Njegovi roditelji i braća žive nekoliko stotina metara od bolnice, ali supruga i djeca su mu preko granice, u južnom turskom gradu Gaziantepu, vrlo blizu epicentra potresa.

"Najgori osjećaj u takvim krizama je kad ne znate jesu li vam obitelj i voljene osobe u redu. Pacijente smo gledali na dva načina - procjenjivali smo njihove ozljede, a drugim okom smo gledali je li pacijent član obitelji nekog od osoblja", ispričao je dr. Al-Masri.

"Vi ste doktor koji mi je spasio život"

Konačno je odahnuo kad mu je brat stigao u bolnicu i obavijestio ga da je cijela obitelj na sigurnom. Tada se uspio i kratko odmoriti. "Kad sam legao, samo sam kolabirao od umora. Bilo je trenutaka kad su me morali fizički držati na nogama da mogu nastaviti raditi."

Dr. Al-Masri je nakon 30-satne smjene uspio napustiti bolnicu i doručkovati s obitelji. Nada se da će mu biti omogućeno da posjeti suprugu i djecu u Gaziantepu. No prije toga je posjetio malenog Muhameda i pitao ga prepoznaje li ga.

"Da, vi ste doktor koji mi je spasio život", odgovorio je Muhamed.

Pročitajte više