FBI s Trumpova imanja odnio gomilu tajnih dokumenata. Objavljen dio popisa

Foto: EPA

AGENTI FBI-a koji su pretražili imanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi uzeli su 11 kompleta klasificiranih dokumenata, među njima i neke strogo povjerljive, prenosi danas Wall Street Journal.

Agenti FBI-a početkom tjedna upali su na republikančevo imanje Mar-a-Lago na Floridi u sklopu istrage o tome je li on ilegalno uklonio dokumente iz Bijele kuće kad je napuštao funkciju predsjednika u siječnju prošle godine. 

Među dokumentima i odobrenje za pomilovanje Trumpova saveznika

FBI je s imanja Mar-a-Lago odnio 20 kutija u kojima su bili dokumenti, fotoalbumi, rukom pisana poruka i izvršno odobrenje za pomilovanje Trumpovog saveznika Rogera Stonea, pokazuje popis zaplijenjenih predmeta. 

Na njemu su i informacije o "predsjedniku Francuske", piše Wall Street Journal, ali nije jasno radi li se o aktualnom šefu države Emmanuelu Macronu. Popis dokumenata na sedam stranica uključuje i nalog za FBI-ev pretres koji je odobrio sudac Bruce Reinhart. 

Velika pravna opasnost za Trumpa

Otkriće da je Trump imao dokumente označene kao "strogo povjerljive" moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.

Trump je ranije danas odbacio izvješće Washington Posta u kojem se tvrdi da je FBI u Mar-a-Lagu tražio klasificirane dokumente vezane za nuklearno naoružanje. 

Pretres u ponedjeljak pokazuje da su pojačane federalne istrage i istrage saveznih država o Trumpovom djelovanju tijekom predsjedničkog mandata i u privatnom poslovanju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više