Povjerenica UN-a pozvala Kinu da preispita svoje protuterorističke mjere

Foto: EPA

POVJERENICA Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet, čiji su rijedak posjet Kini kritizirale organizacije i zapadne države, rekla je da je pozvala Peking da razmotri svoje protuterorističke mjere kako bi bile u skladu s međunarodnim standardima. 

Bachelet je ponovila da je njezino šestodnevno putovanje u azijsku državu, koje je završilo u subotu te je uključivalo i posjet zapadnoj regiji Xinjiang, nije istraživanje o kineskim politikama, nego prilika za angažman s vladom u Pekingu. 

Čileanka je svoj posjet Kini, prvi nekog povjerenika za ljudska prava UN-a u zadnjih 17 godina, započela u ponedjeljak u južnom gradu Guangzhouu. Njezin ured je prošle godine objavio da vjeruje da se manjinu Ujgure u Xinjiangu nezakonito pritvara, zlostavlja i tjera na rad. 

Bachelet je objavila da je pokrenula pitanje o primjeni „mjera protuterorizma i deradikalizacije“ i utjecaj koje one imaju na Ujgure i druge većinski muslimanske zajednice. 

Kina negira kršenje njihovih prava u Xinjiangu. Pristup Bachelet bio je ograničen zbog kineskih restriktivnih mjera uvedenih zbog covida-19, piše Reuters. Povjerenica je tijekom svoje konferencije za medije u subotu izrazila zabrinutost i zbog „duboko zabrinjavajućih“ pritvaranja aktivista, odvjetnika i novinara u Hong Kongu. 

Pročitajte više