Povratnici iz Zambije: Želimo ovo zaboraviti i početi svoje živote kao novi roditelji

Foto: Hina, N1info

Hrvatski državljani, četiri para i četvero njihove posvojene djece iz DR Konga, doputovali su danas zrakoplovom iz Zambije u Ljubljanu, odakle je dijelu njih osiguran prijevoz kombijima do Zagreba, dok je dio išao automobilima u privatnom aranžmanu.

Oni su se nakon povratka obratili javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti s N1 televizije.

"Čak ni u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu"

"Bilo je to iznimno teško razdoblje u proteklih šest mjeseci i osjećamo veliko olakšanje što se vraćamo kući sa svojom djecom. Čak i u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu da će pravda pobijediti.

Željeli bismo izraziti našu srdačnu zahvalnost hrvatskoj Vladi, EU-u, našem zambijskom odvjetničkom timu, kao i dobrim ljudima u Zambiji i Hrvatskoj na njihovoj ljubaznosti i kontinuiranoj podršci tijekom najizazovnijih okolnosti s kojima smo se ikada suočili.

Cijenimo što su mediji nastavili biti osjetljivi na našu situaciju u svojim izvještavanjima i molimo vas da poštujete naše pravo na privatnost u nadolazećim danima i tjednima dok želimo ostaviti ovo grozno iskustvo iza nas i započeti svoje živote kao novi roditelji.

Hvala vam na razumijevanju i podršci”, poručili su.

U Ljubljani ih dočekali veleposlanik RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva

Dočekali su ih veleposlanik RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra kako bi ponudili podršku i pomoć, posebice za djecu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Od prvog dana nadležno Veleposlanstvo RH u Pretoriji, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i cijelom diplomatskom mrežom, pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana, istaknuo je MVEP.

"Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, osobito Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći. Hrvatska Služba vanjskih poslova nastavlja profesionalno izvršavati svoj posao i pomagati u okviru svojih nadležnosti hrvatskim državljanima diljem svijeta", navodi se u priopćenju.

Oslobođeni optužbi

Podsjetimo, četiri hrvatska para su oslobođena optužbi na Visokom sudu u Ndoli, u Zambiji, pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom ni da su dokumenti o posvojenju djece lažni.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

"Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati", rekao je Malenica.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente. No parovi su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli, kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i na trgovinu djecom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više