Požar kod Dubrovnika zaprijetio kućama, ali je pod nadzorom

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

ŽUPANIJSKI vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je kako se požar na brdu Napravić, u Dubrovačkom primorju, zbog jakog vjetra tijekom noći proširio prema mjestu Slano i zaprijetio kućama, ali je pred jutro stavljen pod nadzor.

Simović kaže kako nijedna kuća nije bila ugrožena, uz velik napor vatrogasaca, a danas će se sanirati ono što se sinoć aktiviralo i pratiti požar jer je još uvijek po vrhovima brda.

"Kiša je noćas pala svugdje, samo je zaobišla Slano. A vremenski se uvjeti stalno mijenjaju", dodao je.

Na intervenciji sudjeluje stotinjak vatrogasaca s 24 vozila iz JVP-a Dubrovnik, JVP-a Konavle i Dubrovačko Primorje, JVP-a Dubrovački vatrogasci i DVD-ova Ston, Putnikovići, Ponikve, Kuna, Slano i Majkovi. Pored zemaljskih snaga požar su gasila četiri protupožarna zrakoplova (tri Canadaira i jedan Air Tractor).

HVZ: I dalje aktivan požar u Podinarju, ozlijeđen vatrogasac

Požar kod naselja Polača u Podinarju i dalje je aktivan, a prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio ozljedu glave, izvijestila je u subotu Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

“U jutarnjim satima zatraženo je angažiranje  protupožarnog zrakoplova Canadaira CL-415”, dodali su iz HVZ-a. 

U gašenju tog požara u petak je sudjelovalo je 57 vatrogasaca, s 23 vatrogasna vozila te jedan kanader, dok je jedan vatrogasac, pripadnik dislociranog DVD-a iz Karlovačke županije ozlijeđen. 

Na području Šibensko-kninske županije u petak je izbio još jedan požar, na području Đevrska i Varivoda, u čijem su gašenju sudjelovala 23 vatrogasca i protupožarni Air Tractor. Ugašen je nešto iza 18 sati.

U petak je izbio požar i u Parku prirode Kopački rit, a požar je ugašen u subotu u 6,46 sati.

Gorjela je trava, nisko raslinje i mješovita šuma, a na intervenciji su sudjelovala 82 vatrogasca s 25 vatrogasnih vozila.

“Tijekom jutra se očekivao angažman jednog protupožarnog zrakoplova, međutim situacija na terenu je povoljnija te se odustalo od istoga”, priopćeno je. 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više