Ruska aktivistica: Pozivi na mir su djetinjasti, više ništa neće biti kao prije

Foto: EPA

U OVOM času "nema diplomatskog rješenja" za rat u Ukrajini, ocijenila je danas Irina Ščerbakova, suosnivačica Memorijala, ruske nevladine organizacije za ljudska prava koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za 2022. godine. Organizaciju su raspustile vlasti.

"Potpuno sam sigurna da nema diplomatskog rješenja s Putinovim režimom sve dok je on još tamo", rekla je u Hamburgu Irina Ščerbakova koja je napustila Rusiju nakon ruske invazije na Ukrajinu i trenutno živi u Njemačkoj.

"Rješenje koje se sad nudi jest vojno", premda diplomacija može poslije imati ulogu u smirivanju sukoba, ocijenila je Ščerbakova, koja je u Hamburgu primila nagradu Marion Doenhoff za višegodišnju borbu za ljudska prava u Rusiji.

"Preuranjeni pozivi na mir su djetinjasti"

"No te odluke, ta diplomacija, mogu se dogoditi tek kad Ukrajina ocijeni da je dobila rat i da ga može završiti", rekla je.

Ruska aktivistkinja je rekla da su preuranjeni pozivi na mir "djetinjasti". "Više ništa neće biti kao prije", istaknula je. 

Nagradu Marion Doenhoff Ščerbakovoj je uručio njemački kancelar Olaf Scholz.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir - Memorijal, bjeloruski aktivist Aleš Bjeljacki i Centar za građanske slobode iz Ukrajine - primit će nagradu u subotu 10. prosinca u Oslu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više