PRATITE REAKCIJE NA BANDIĆEVU SMRT Javili se Plenković, SDP, Beljak, Kalinić...

Screenshot: Twitter

UMRO je Milan Bandić.

> Umro je Milan Bandić

> Bandić umro od srčanog udara

U ovom članku pratite reakcije na njegovu smrt.

Komadina: Živio je da bude gradonačelnik

"Živio je da bude gradonačelnik i umro je kao gradonačelnik. Moja sućut obitelji Milana Bandića.

Milana sam poznavao više od četvrt stoljeća. Zajedno smo bili u dva predsjedništva SDP-a Hrvatske dok nije krenuo svojim putem. Bio je sigurno osebujan, kontroverzan, ali ako se za nekoga može reći da je bio homo politicus, onda je to bio on."

Škoro: Završava jedna era

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u nedjelju je izrazio sućut obitelji preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te ocijenio kako je s 20 godina na mjestu zagrebačkog gradonačelnika Bandić "označio jednu eru".

"Iznenadila me njegova smrt, vjerujem kao i većinu građana grada Zagreba i Hrvatske", rekao je Škoro te izrazio sućut obitelji Bandić i svim građanima grada Zagreba. "Pokoj mu vječni i sućut obitelji", rekao je u izjavi novinarima. 

"Čovjek koji je bio 20 godina gradonačelnik Zagreba je sigurno čovjek koji je označio, kako ste i sami rekli, jednu eru. Međutim, život mora ići dalje. Zagreb je veliki grad, puno je problema i treba raditi na njihovom rješavanju, međutim, danas ipak treba prije svega izraziti sućut i poštivati činjenicu da je otišao čovjek koji je 20 godina bio gradonačelnik Zagreba", dodao je na konstataciju novinara kako odlaskom Bandića "završava jedna era".

Plenković: Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro

Predsjednik vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji i suradnicima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti  Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Obitelji Bandić, prijateljima i suradnicima, u ovim bolnim trenucima, uime Vlade i svoje osobno, upućujem izraze iskrene sućuti i suosjećanja.

Građani Zagreba šest puta su mu dali povjerenje da bude gradonačelnik. Na nacionalnoj razini bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudjelovao je i u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon dva desetljeća rada, gradonačelnik Bandić iza sebe ostavio je brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti.

U proteklih pet godina zajedno s članicama i članovima Vlade surađivao sam s gradonačelnikom te smo podupirali razvoj hrvatskoga glavnoga grada, radeći na brojnim projektima, uz korištenje europskih sredstava za gospodarski razvoj i zapošljavanje, za izgradnju infrastrukture, za kulturu i obrazovanje te zdravstveni sustav, a surađivali smo i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., u kontinuiranoj suradnji s Gradskom upravom i nadležnim službama poduzeli smo sve aktivnosti za pripremu sveobuhvatne i dugoročne obnove grada Zagreba.

Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve", napisao je Plenković.

Potpredsjednik Gradske skupštine: Sućut obitelji

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine, SDP-ov Matej Mišić, uputio je u nedjelju sućut obitelji Milana Bandića te izrazio žaljenje što je na ovakav način otišao s pozicije zagrebačkog gradonačelnika.

"Izražavam sućut obitelji, prijateljima i suradnicima. Žao mi je što je na ovakav način otišao s pozicije gradonačelnika Zagreba", kratko je poručio Mišić u izjavi za Hinu.

Odvjetnik Krešimir Krsnik: Neprimjereno je danas pričati o aferama

Krešimir Krsnik nakon smrti Milana Bandića s Pavlom Kalinićem došao je u Bužanovu ulicu gdje je gradonačelnik živio.

Rekao je da mu smeta što se nakon smrti gradonačelnika govori o sudskim postupcima protiv njega. 

"Treba biti primjeren u ovoj situaciji. Apsolutno je neprimjereno i minimum je kulture, a i pravnog znanja, spominjati kontroverze u smislu pravosudnih postupaka. To bi trebalo smetati svakog pristojnog čovjeka. Gospodin Bandić je imao samo dva postupka, za slučaj Štandovi i čuveni slučaj Agram. U Štandovima je nepravomoćno oslobođen, a Agram nikad presuđen. U ovom slučaju postupak Agram će se obustaviti, kao i ovaj drugi, ali je Bandić apsolutno neosuđivana osoba. Nikad nije izgubio izbore, nikad nije ni osuđivan", rekao je.

Bernardić: Iskrena sućut

Moja iskrena sućut obitelji i prijateljima Milana Bandića.

Objavljuje Davor BernardićNedjelja, 28. veljače 2021.

Penava: Bio je veliki prijatelj Vukovara

"Milan Bandić bio je dugogodišnji gradonačelnik našega glavnog i prijateljskog Grada Zagreba, ali je i sam bio prijatelj Vukovara. Pamtit ćemo ga po mnogim dobrim i velikodušnim djelima koje je učinio za Vukovar.

U ime Grada Vukovara i svoje osobno ime obitelji izražavam sućut i iskreno žaljenje.

Počivao u miru", napisao je Penava.

Peđa Grbin: Umro je kao doživotni gradonačelnik, nije dočekao politički kraj

"U 66. godini preminuo je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a bio je od 1997. godine, a tri godine kasnije, na izvanrednim lokalnim izborima 2000. postao je gradonačelnik Zagreba. Iz SDP-a je isključen 2009. godine kada se kandidira na predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat, na kojima u drugom krugu gubi od SDP-ovog Ive Josipovića.

Dužnost gradonačelnika, koju je s prekidima obnašao od 2000. godine, bila je obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima. Pamtit ćemo ga kao političara s neospornim talentom za populizam, koji je otišao preuranjeno kao 'doživotni gradonačelnik', ne dočekavši svoj politički kraj koji je trebao uslijediti u svibnju. Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest.

Ovim putem upućujem iskrenu sućut obitelji i njegovim bližnjima. Počivao u miru".

Kalinić: Jučer smo bili zajedno. Život je takav

"Jučer smo bili zajedno. Život je takav. Čovjek nije bio previše star, ali ljudi koji imaju određeni broj godina imaju određene bolesti. On se nosio s nekim bolestima i ovo se, nažalost, dogodilo", rekao je Pavle Kalinić za HRT.

Tomislav Stojak: Politički odnosi u Zagrebu više nikada neće biti isti

Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Tomislav Stojak izrazio je sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Bandića.

"Činjenica je da odlaskom Bandića politički odnosi u Zagrebu i Zagreb sam neće više nikada biti isti. Predstojeći izbori koji nam slijede njegovim odlaskom će biti drugačiji nego što su to bilo kakve ankete predviđale", kazao je Stojak za Hinu.

Ako se i nismo slagali s njegovom politikom i načinom vođenja grada, definitivno, dodao je, treba respektirati 20 godina na čelu Zagreba.

"Pred nama je turbulentno i neizvjesno razdoblje za koje se nadam da će u političkim odnosima biti bolje i kvalitetnije nego dosad, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj", zaključio je Stojak.

Miodrag Demo: Htjeli su ga razapeti kao Isusa, Bog će to naplatiti

"Vijest je jako tužna, posebno za Grad Zagreb i građane grada Zagreba jer je on praktički dao svoj život za ovaj grad. Čovjek je bio radnik, on je radio i živio ovaj Zagreb 24 sata, kako je znao govoriti. Sigurno bi još puno napravio, ali eto, Bog je tako htio", rekao je Miodrag Demo o Bandiću.

Gradonačelnik se spremao za još jedan mandat. "On je živio za Zagreb i umro je za njega. Ovakav se čovjek više neće ponoviti gradu Zagrebu. Mi u Republici Hrvatskoj ipak imamo privilegiju živjeti u ovom gradu, a on ga je vodio 21 godinu. Ovaj grad sliči na metropolu, a on je to postrojio sve skupa", rekao je Demo koji je uvjeren da bi Bandić osvojio i sedmi mandat.

Govoreći o ostavštini Bandića u Zagrebu, Demo je rekao da je grad Zagreb uvjerljivo ispred države. "U Zagrebu je život znatno i bolji, i ljepši, i kvalitetniji nego u ostatku Hrvatske. Čim prođete naplatne kućice, vidite kako Hrvatska živi. On je skrojio grad Zagreb po mjeri čovjeka, a građani će uskoro vidjeti tko je bio Milan Bandić i što je napravio za njih", rekao je Demo.

"Sve što je ostalo iza njega, ostalo je građanima", rekao je Demo koji je, kako je kazao, Bandiću govorio i da uspori tempo.

"Govorio sam mu, ali ne možeš ti stati kad te netko želi razapeti, a žele te razapeti kao Isusa. To je tim ljudima na dušu, Bog će to vidjeti i naplatiti. Govorio sam mu da zakoči malo, ali nije mogao gledati da pušta voda, da na Markuševcu ima problema, da u centru pada cigla. Mislim da je on bio jedini čovjek koji je znao svaku ulicu u gradu Zagrebu, svaki ćošak grada", rekao je Demo dodavši da Zagreb dugo neće imati gradonačelnika kakav je Bandić.

Mrak Taritaš: Bio je osebujan, drugačiji

Mrak-Taritaš je izraze sućuti uputila obitelji i Bandićevim najbližim suradnicima s kojima je radio dugi niz godina.

"Bandić je zasigurno ostavio trag na prostorima ne samo Zagreba nego i Hrvatske. Bio je osebujan, drugačiji, a povijest će napraviti pravu analizu", kazala je Mrak-Taritaš za Hinu.

"Svatko od nas ima svoju svijeću. On je taj svoj životni put nemilice trošio, radio i očito je ta svijeća puno prebrzo dogorjela", dodala je.

SDP: Dužnost mu je bila obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima

Krstulović Opara: Sve nas je ovo zateklo

Sve nas je zatekla vijest o smrti Milana Bandića, gradonačelnika našeg glavnog grada. U Split je rado dolazio, naši...

Objavljuje Andro Krstulović OparaNedjelja, 28. veljače 2021.

Ivo Jelušić: Bio je uvijek pun energije

Gordan Maras: Nisam mu želio ovakav odlazak

Martina Mlinarević Sopta: Žao mi je Rudija

Od posljedica srčanog udara preminuo je Milan Bandić. Jedna od najkontroverznijih ličnosti zadnjih tridesetak godina...

Objavljuje Martina Mlinarević SoptaSubota, 27. veljače 2021.

Oreščanin: Nisam ga baš volio niti cijenio, ali podržavao je sport

Preminuo nam je gradonačelnik... NIsam ga nikad baš niti volio niti cijenio, a najbolji sudac njegovog rada će biti...

Objavljuje Dražen OreščaninSubota, 27. veljače 2021.

Krešo Beljak: Nekad smo bili prijatelji

Krešo Beljak je Bandiću posvetio status.

"Počivaj u miru Milane.

Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i susjedna grada. Kolege gradonačelnici, susjedi. Nekad čak i prijatelji. Kasnije de facto neprijatelji. Ali ja nisam licemjer koji će se odreći i zaboraviti nekadašnju suradnju zato jer je zadnjih godina nije bilo.

Prošli smo u tih dvanaest godina put od odlične suradnje, prijateljstva, privatnih druženja, političkih podrški pa onda nekako nakon 5,6 godina i prvih čarki, nesuglasica, pa zatim svađa, zahlađenja odnosa, neispunjenih obveza... Sve do toga da zadnje dvije i pol godine uopće nismo razgovarali, niti smo se vidjeli niti čuli.

Sad te više nema Milane. Sve što je bilo lijepo, a bilo je, posebno na početku, zauvijek ću pamtiti, a sve ono što je bilo ružno, već sam zaboravio.

Počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja".

Počivaj u miru Milane. Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i...

Objavljuje Krešo BeljakSubota, 27. veljače 2021.

Jadranka Kosor: Ima bitaka u kojima se ne može pobijediti

Jadranka Kosor: Jer ima bitaka u kojima se ne može pobijediti.

Petek: All we are is dust in the wind

 

 

 

Uskoro opširnije

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više