Pravnik koji je sudjelovao u obrani Gotovine: Naša vojska je u Oluji ubila 44 Srba

Srpski vojnici prolaze pored uništene kuće u okolici Knina Ilustracija: EPA

PERO KOVAČEVIĆ, ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u predmetu Gotovina, Čermak i Markač pred Haškim sudom, na N1 televiziji je govorio o licitiranju brojem žrtava srpske nacionalne manjine u Oluji.

“2015. posredstvom MVP-a Njemačke zajedno s gospodinom Juratovićem bili smo kod Vučića i bilo je u pitanju procesuiranje ratnih zločina počinjenih u logorima u Srbiji. Vučić je tvrdio da je ubijeno 2000 Srba, a na sudu u Den Haagu utvrđeno je da su ubijena 44 pripadnika srpske nacionalne manjine od strane Hrvatske vojske”, rekao je Kovačević.

"DORH procesuirao 22 od 44 ubojstva"

Kovačević pojašnjava da je tužiteljstvo u Den Haagu tvrdilo da je u Oluji ubijeno oko 320 pripadnika srpske nacionalne manjine, ali da je dokazima utvrđeno i usuglašeno da je bila riječ o 44 ubojstva.

“DORH je procesuirao 22 ubojstva i kažnjena su 33 počinitelja. Jedan dio sudskih postupaka se i sad odvija. Vrijeme je da se stane s licitiranjem i vrijeme je da se javnosti kaže prava istina. Ako se netko time bavio, to je Međunarodni sud u Den Haagu”, govori.

"Zašto vlada ne reagira?"

Nejasno mu je, kaže, Kovačević, zašto vlada ne reagira na poruke o ubijenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Oluji.

“To konačno treba skinuti s dnevnog reda i da se javnost u Hrvatskoj i Srbiji upozna sa službenim činjenicama i službenim podacima”, kazao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više