Pravoslavni svećenik u Ukrajini osuđen na 12 godina zatvora: "Bio je doušnik"

Ilustracija: EPA

SVEĆENIK optužen za odavanje informacija o položajima ukrajinskih trupa Rusiji osuđen je na 12 godina zatvora, objavila je ukrajinska Služba sigurnosti (SBU), a prenosi The Guardian.

SBU je rekao da je voditelj Ukrajinske pravoslavne crkve u gradu Lisičansku "prenio okupatorima informacije o borbenim položajima ukrajinskih trupa u gradu, kao i na području Severodonjecka" u Luhanskoj oblasti. Dodao je kako je svećenik također obavijestio Ruse o mještanima koji bi se potencijalno mogli oduprijeti okupaciji.

SBU: Bio je u stalnom kontaktu sa separatistima

Svećenik je uhićen u travnju, dva mjeseca prije nego što je Lisičansk pao u ruke ruskih snaga. SBU je naveo da je svećenika Rusija regrutirala 2014. i da je od tada bio u stalnom kontaktu s vođom separatističke samoproglašene Narodne Republike Luhansk.

Sigurnosna služba je dodala kako je prikupila dokaze protiv još dva ruska doušnika u regiji, uključujući još jednog svećenika u Luhansku. U svibnju je Ukrajinska pravoslavna crkva službeno raskinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom i njezinim čelnikom.

Pročitajte više