Pred stečajem tvrtka poduzetnika koji gradi najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

TRGOVAČKI sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1.19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje. Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da ta tvrtka ima jednog zaposlenog, otvorene račune i oročen novac u dvije banke, ali i ističući da ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

> REAGIRANJE Geothermal solutions: Očigledno otpali svi razlozi za pokretanje stečajnog postupka

Sudskim zaključkom od Jurilja i Pavlovića traži se dostava pisanog izvješća o imovini tvrtke, popisu nekretnina i pokretnina te gdje se te stvari nalaze, kome pripadaju tuđe stvari na kojima Geothermal solutions ima određena imovinska prava te prema kome taj dužnik ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu.

Ako Jurilj i Pavlović ne dostave pisano zatraženo izvješće, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, ističe se u zaključku. ''U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može je i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327,23 € , odnosno 10.000 kuna'', navodi se u sudskoj odluci.

Sjedište tvrtke je u Zagrebu

Tvrtka Geothermal solutions kao ''društvo s ograničenom društvom za energetiku'' osnovana je 2013. Kao temeljni kapital u sudskom registru navodi se 20.000 kuna, a sjedište joj je u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Poduzetnik Dragan Jurilj, prema pisanju medija, lani je pokrenuo istražne radove na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj - Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijednim 24 milijuna kuna.

U medijima se isticalo i da će, kada se izgradi, Zagocha biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji te će biti dvostruko veće od geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara otvorene u studenome 2019.

Jurilj tvrdi da je turska strana krivotvorila zapisnike

No, najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, djelomično financirana i državnim poticajima, predmet je i više sudskih sporova među partnerima koji su pokrenuli taj projekt - braćom Jurilj (Željkom i Draganom) te turskom investitorskom grupacijom MB Holding.

Kako se navodilo u Jutarnjem listu, turski partner protiv Jurilja je podnio kaznenu prijavu za krivotvorenje te za kazneno djelo u gospodarskom poslovanju i to zbog izvlačenja više od 80 milijuna kuna iz tvrtke Geoen.

S druge strane, Željko Jurilj je podnio više kaznenih prijava navodeći da je turska strana krivotvorila zapisnike sa skupštine, imala brojna poslovno neopravdana plaćanja s poslovnog računa Geoena te počinila prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Pročitajte više