Predložene tri godine zatvora za napadače na Hrvate i Srbe u Pančevu

Foto: PIXSELL

Tužiteljstvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četvorice mladića koji su u travnju po nacionalnoj osnovi vrijeđali i fizički nasrnuli na četvero hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je danas tjednik "Hrvatska riječ".

Četvero mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. travnja u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom.

U društvu građana Hrvatske bila su i dvojica državljana Srbije koji su također zadobili lakše tjelesne ozljede.

Predložena kazna zatvora od tri godine

Kako je prenio pančevački informativni portal "013info" okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršitelji "kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Tužiteljstvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kaznenog postupka.

"Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi", ocijenio je DSHV.

Dodao je da bi poštena i brza presuda bila "korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava".

Napad osudio i Aleksandar Vučić

Zbog incidenta u travnju je reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije, te da očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja.

Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.