Predsjednica sindikata liječnika: U sustavu je kaos, razmislit ćemo o štrajku

Foto: N1

PREDSJEDNICA Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić na N1 televiziji je najavila da će kasnije u srijedu biti objavljeni rezultati ankete koja je provedena među liječnicima, na osnovu koje će se dogovoriti o mogućim sljedećim potezima liječničkih udruga i sindikata. Istaknula je da je odaziv bio odličan, puno veći nego inače. "Gotovo svi su napisali da su nezadovoljni."

"To što smo proživljavali tijekom pandemije nikad nije adekvatno vrednovano od strane vlade, od pljeska s Banskih dvora i javnih pohvala mi nemamo ništa. Onaj smiješni covid dodatak je bio uvreda cijeloj struci. Nezadovoljstvo nije ništa novo, to nije počelo s reformom", istaknula je Čulinović-Čaić. "Zanemarivanje svih nas u sustavu je sad došlo na naplatu", dodala je.

Štrajk liječnika?

Slijedi li onda štrajk liječnika? "Ovo je situacija kada liječnici moraju reći dosta! Na koji način, to ćemo vidjeti nakon sastanka. To je akcija u kojoj su obuhvaćeni svi liječnici, a vidjeli smo da nisu zadovoljne ni sestre", navodi Čulinović-Čaić.

Ističe da je kaos u sustavu, a to potvrđuje i činjenica da su nezadovoljni i liječnici i sestre i pacijenti. Dodaje da nije isto štrajkati u zdravstvu i u školstvu.

"Ja ne mogu ostaviti pacijenta na operacijskom stolu i reći ‘žao mi je, ja sam u štrajku’. Štrajk se priprema na posebne načine, zna se kako se mora najaviti, po kojoj proceduri… Znamo kako se to priprema. Ali, da je voda došla do grla, stvarno je dosta, nezadovoljstvo na poslu je neizdrživo", poručila je Čulinović-Čaić.

Dodaje da liječnici žele da imaju dovoljno vremena za svakog pacijenta i da žele vrijeme da sve pacijentu objasne jer to svaki pacijent želi čuti. Navodi i da postoje specijalizacije na koje se nitko ne javlja.

Neke specijalizacije nitko ne želi

"Odraz cijele situacije jest da imate raspisivanje specijalizacija na koje se nitko neće javiti, pa treba li veći alarm uključiti?!" poručuje Čulinović-Čaić.

Pojasnila je i što je točno problematično oko specijalizacije. "Mladi liječnici moraju potpisivati ugovore o specijalizaciji u kojima se obvezuju vratiti trošak specijalizacije ustanovi ako se odluče otići. Uvjet je raditi u ustanovi koja ti je dodijelila specijalizaciju najmanje toliko koliko je trajala specijalizacija.

Moja generacija je morala potpisati duplo toliko. Kako se mijenjao koji ministar, tako su se mijenjali i ti ugovori. Jedna kolegica se nedavno javila da mora vratiti 100.000 eura, radi se o bruto plaći koja je isplaćena za cijelo to vrijeme dok je trajala specijalizacija. Ne možete tražiti od nekoga tko je cijelo to vrijeme radio da sad mora vraćati plaću!"

Pročitajte više