Predsjednica udruge pacijenata o Ćorušiću: Šokirani smo. Stvari se žele zataškati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SLUČAJ ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića - koji je u nedjelju, prilikom gostovanja u Nedjeljom u 2, iznio povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik zbog čega je bolnica platila odštetu - komentirala je za N1 Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata. 

Ćorušić kaže da pogreška nije ni približno dramatična kakvom se predstavlja u javnosti. 

"Medicinska pogreška za vrijeme rada koji nije lagan može se dogoditi svakome, pitanje je li zbog toga što se zaista dogodilo da je netko dao sve od sebe da napravi najbolje posao ili radi nesavjesnog liječenja. To su dvije različite stvari. Ako se već pogreška dogodila, ne može biti situacija da se ona banalizira, treba razriješiti, objasniti što se i kako dogodilo i ponuditi alternativno rješenje, koje su mogućnosti dalje za pacijenticu koja je ostala bez zdravog jajnika. Trebalo je dalje vidjeti kako joj pomoći i uputiti u daljnje rješavanje problema da šteta koja je već nastala bude što manja. Ovako, da je pacijentica otišla u drugu ustanovu, govori da joj nije pruženo ništa što je trebalo biti", rekla je Karačić.

Liječnici nisu upoznati s pravima pacijenata

Istaknula je da većina liječnika nije dobro upoznata s pravima pacijenata. "To je jedan zakon kojim pacijenti mogu samo mahati, a sve što se prekrši ostaje nesankcionirano i zato svjedočimo ovome sada."

"Također, pitanje je političke moći i političkog utjecaja nekoga tko je na čelu jedne institucije i vidimo da su mnogi koji su trebali odmah reagirati ostali bez riječi, da šute, umjesto da su odmah u nedjelju reagirali. Iznošenje podataka, profesionalne tajne podliježe kaznenom progonu.

Ovo je najteža povreda koja je trebala hitnu reakciju od svih mogućih institucija. Šokirani smo da ovo ovako prolazi. Prošla su tri dana i dalje je sve isto, kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je situacija koja je nedopustiva. Bilo koja komora, ministarstvo na EU razini bi ovo riješili u roku 24 sata. Nema se što tražiti očitovanja, priopćenja, ako je nešto izrečeno na javnoj televiziji. Oni koji imaju ovlasti mogli su i trebali sve utvrditi za tri minute", kaže Karačić.

"I DORH se mora uključiti"

U slučaju da državna tijela ne naprave ništa, spremni su preuzeti odgovornost: "Mi ćemo poduzeti sve korake, dobili smo podršku kolega iz drugih zemalja EU jer očito se stvari u RH žele zataškati. Sve ono što se neće moći u Hrvatskoj, mi ćemo poduzeti van Hrvatske. Važno je vidjeti s više strana, nekoliko je tu javnih institucija koje imaju ovlasti za provesti sankcije. DORH se ozbiljno mora uključiti u ovaj problem. HLK je morao odmah reći da je ovo za oduzimanje licence. I, naravno, vezano za samu poziciju ravnatelja najveće ustanove koja bi trebala biti primjer, da na čelu takve ustanove i dalje bude osoba s ovakvim teškim povredama prava pacijenata… Situacija nije jednostavna i zaista sam šokirana što nitko od vladajućih nije reagirao kako treba."

Poručuje da "sigurno neće ostati na ovome".

"Neće se zataškati, pokrenut ćemo sve što možemo da saznaju svi. Ako neće na razini Hrvatske, postoje tijela na europskoj razini koja će ih stisnuti. Ovo je nešto što zaista ne može proći samo tako", zaključila je Karačić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više