Predsjednik Finske: Ukrajina će dobiti sustav obrane od projektila

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Finske Sauli Niinisto u proteklim je godinama održao više telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Putinom od bilo koga na Zapadu. Finska, podsjetimo, dijeli granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom te je u prošlosti pokušavala pažljivo održavati odnose sa svojim neugodnim susjedom.

No Niinisto je danas za BBC rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "promijenila sve". Potpora finske javnosti za ulazak u NATO nakon napada na Ukrajinu odjednom je skočila na nevjerojatnih 80%.

Finski predsjednik trenutno se nalazi u Madridu na summitu NATO-a te pokušava uvjeriti Tursku da ukloni svoje prigovore na ulazak Finske i Švedske u NATO. Obje zemlje imaju vrlo razvijene vojske, a njihova geografska pozicija znači da bi mogle dati značajan doprinos tom vojnom savezu, prije svega osiguravanjem istočnih granica NATO-a. Naravno, ulazak u NATO ne bi bio koristan samo za vojni savez nego i za te dvije zemlje, koje bi dobile dodatna sigurnosna jamstva, koja su u posljednjim mjesecima postala itekako važna.

"Ukrajina će dobiti sustave obrane od projektila" 

Niinisto je za BBC rekao da će odnosi Europe i Rusije "ostati hladni i teški još godinama, a možda i desetljećima".

Kaže da bi Ukrajina trebala nastaviti dobivati oružje sa Zapada, uključujući teško oružje. Predviđa da će Kijevu biti isporučen sustav obrane protiv projektila koji Ukrajina traži već neko vrijeme.

No finski predsjednik inzistira na izbalansiranom pristupu kako se Rusiju ne bi isprovociralo na daljnju eskalaciju. Kaže da podržava europske lidere poput njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji i dalje komuniciraju s Moskvom.

"To je važno, i to usprkos kritikama nekih saveznika", rekao je Niinisto.

Pročitajte više