Predsjednik Kanara: Ne nazire se kraj erupciji vulkana na La Palmi

Foto: EPA

NE NAZIRE se kraj erupciji vulkana na La Palmi, koja je, otkako je počela prije otprilike mjesec dana, uzrokovala kaos na tome španjolskom otoku, rekao je danas predsjednik Kanarskog otočja.

U nedjelju se na otoku seizmička aktivnost osjetila 42 puta, a najsnažniji potres je, po podacima španjolskoga Nacionalnog geografskog instituta, iznosio 4.3 stupnja po Richteru.

"Zasad nema znakova da je blizu kraj erupcijama, premda je to želja svih nas", rekao je predsjednik Angel Víctor Torres na konferenciji za novinare održanoj u Valenciji, pozivajući se na izjave i procjene znanstvenika.

Uništeno gotovo 2000 stambenih zgrada

Otkad se vulkan na La Palmi aktivirao 19. rujna, potoci lave opustošili su više od 742 hektara zemlje i uništili gotovo 2000 stambenih zgrada. Vulkanskoj aktivnosti prethodila je umjerena, ali vrlo česta seizmička aktivnost. 

 

Dosad je iz svojih domova na otoku evakuirano oko 7000 ljudi. Ukupno ih na La Palmi, dijelu arhipelaga Kanarskog otočja, živi oko 83.000.

Zračna kompanija Binter izvijestila je da je u nedjelju do 13 sati zbog pepela otkazala sve letove prema otoku.

U nedjelju je gotovo polovica letova, točnije 22 od 38, prema otoku otkazana, rekla je glasnogovornica državne zračne luke Aena, dodavši da tamošnja zračna luka ipak ostaje otvorena.

Pročitajte više