Predsjednik Rumunjske: Spremni smo primiti veći broj NATO vojnika u zemlji

Foto: EPA

RUMUNJSKA je u pregovorima sa Sjedinjenim Državama i Francuskom o načinima povećanja broja vojnika u zemlji i spremna je za povećanu vojnu prisutnost NATO-a, izjavio je u srijedu predsjednik Klaus Iohannis.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je oko 8500 američkih vojnika stavilo u stanje pojačane pripravnosti te da čekaju zapovijed za raspoređivanje na istočnom krilu NATO-a ako Rusija napadne Ukrajinu. Francuska je također ponudila da pošalje još vojnika ako bude potrebno.

 

"Stalno sam govorio da smo spremni ugostiti povećanu savezničku prisutnost na našem teritoriju", rekao je Iohannis.

"Nakon najava Sjedinjenih Država i Francuske u kontaktu smo s dva saveznika kako bismo uspostavili konkretne načine realizacije njihove vojne prisutnosti."

Iohannis je govorio nakon sastanka rumunjskog vrhovnog vijeća obrane održanog nakon što je Rusija okupila desetke tisuća vojnika u blizini ukrajinskih granica. Rekao je kako su diplomatski razgovori ključni za deeskalaciju napetosti.

Vijeće za obranu procijenilo je u srijedu potencijalni utjecaj sukoba na poduzeća te energetski i bankarski sektor, rekao je Iohannis. Članica EU Rumunjska također se priprema za potencijalni priljev izbjeglica iz Ukrajine, s kojom dijeli 600 kilometara dugu granicu.

NATO ima multinacionalne kopnene snage do 4000 vojnika u Rumunjskoj, članici od 2004. Sjedinjene Države također imaju vojnike stacionirane u odvojenim bazama u Rumunjskoj i Bugarskoj.

"Trenutna kriza još jednom dokazuje da je ... konsolidacija savezničke prisutnosti na istočnom krilu, uključujući i našu zemlju, vrlo važna", rekao je. "Mjere koje je NATO do sada poduzeo kako bi ojačao svoju vojnu prisutnost na istočnom krilu su obrambeni odgovor na rastuće sigurnosne izazove u regiji."

Pročitajte više