Samo prekršaj

VEČERAS je objavljena još jedna snimka koja pokazuje kako je počeo napad na skijalištu na Platku u kojem su istrenirani borci napali HGSS-ovce i još nekoliko osoba. Na snimci se vidi i brutalan udarac nakon kojeg je pripadnik HGSS-a izgubio svijest.

Policija je zaključila da se radilo o gotovo ravnopravnom okršaju, pa je, osim trojice boraca, prekršajno prijavila i HGSS-ovca te još jednu osobu ozlijeđenu u tučnjavi. 

Sukob je počeo nakon što se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobljavaju s HGSS-ovcem koji je je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem u kojem moguće ima još udaraca, no taj se dio ne vidi najbolje na snimci. 

RTL Danas nam je ustupio snimku tučnjave. 

 

Kako su nam potvrdili izvori bliski istrazi, među dvojicom MMA-ovaca koji su počeli sukob je Luka Tiriel Ambramović, bivši mladi sklijaški reprezentativac koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite. No, prema nekim informacijama, on ipak nije osoba u bijeloj jakni koja je uputila prvi udarac, nego je on imao crnu jaknu. Ako su te informacije točne, njega na tlo ruši pročelnik HGSS-a koji se u jednom trenirku uključuje u sukob pa mu MMA-ovac potom uzvraća. 

Treći MMA-ovac koji se posljednji uključuje u tučnjavu prvo jednu osobu udara šakom, a onda se zalijeće i nogom u glavu udara HGSS-ovca koji sjedi na podu. Zbog kvalitete snimki nadzornih kamera teško je odrediti tko je tko od napadača.
 

"Ima vrtoglavice, teško mu je čitati i pratiti"

Cijeli incident je trajao 20-ak minuta, a za sada su u javnost izašli samo dijelovi snimki s nadzornih kamera.

Ozlijeđeni HGSS-ovac ima vrtoglavice i bolove u vratu, te još uvijek ide na liječničke preglede, rekao je pročelnik HGSS-a Stanice Rijeka Marko Andrić. "Ne osjeća se dobro. Ima vrtoglavice, teško mu je čitati i pratiti, nadamo se da će mu biti bolje", rekao je jučer dopročelnik HGSS-a Marko Rakovac.

Za policiju je ovaj brutalni udarac samo prekršaj. Nobilo: To je kazneno djelo

Policija, koja od početka ima uvid u sve snimke sa skijališta, trojicu iz BMW-a uopće ne namjerava kazneno prijaviti, a konačnu odluku o tome hoće li se u ovom slučaju pokretati kakav kazneni postupak donijet će Državno odvjetništvo u Rijeci. Za policiju je udarac u glavu koji se vidi na večeras objavljenoj snimci samo prekršaj.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je policija ovaj udarac trebala karakterizirati kao kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede.

"To se smatra u sudskoj praksi pokušajem teške tjelesne ozljede. Ako netko sjedi na podu, onda ga je lako šutnuti nogom. S druge strane, ovo je treniran momak, noga je obučena u cipelu i onda nogom u cipeli šutnite u lice ili glavu... To je pokušaj teške tjelesne ozljede. Tako se, faktički, zadaje teška tjelesna ozljeda", kaže Nobilo.

"Da ga je želio lako tjelesno povrijediti, onda bi ga ošamario, gurnuo ili tako nešto. Kad šuta nogom u glavu dok ovaj sjedi, onda je radna verzija pokušaj teške ozljede. Osim toga, ovaj na podu nije bio opasan za nikog jer je sjedio na podu", rekao je Nobilo.

Kako se priča o divljanju na Platku pretvorila u pravi kaos

Nakon prvih informacija o driftanju na skijalištu i tučnjavi koja je izbila nakon toga cijela priča je vrlo brzo postala kaotična. Policija je danima čekala s objavom detalja, u javnost su izlazile oprečne informacije, a pojavile su se i optužbe da se cijeli slučaj pokušava zataškati.

Ovako se iz dana u dan mijenjala priča o napadu.

Sve je počelo u ponedjeljak kad je Riportal objavio kratku vijest da je u nedjelju došlo do incidenta na skijalištu kada su trojica mladića BMW-om na stazi za skijanje počela driftati. Portal je tada objavio da im je jedan muškarac prigovorio pa su ga prvo verbalno, a onda i fizički napali. Napadnut je i muškarac koji ih je pokušao spriječiti.

Foto: Riportal

Iz policije su tada potvrdili da su ozlijeđene tri osobe i da se tri osobe dovode u vezu s počinjenjem ovog djela.

Idući dan su objavili tek da su trojica hrvatskih državljana napala tri osobe u dobi od 22, 44 i 49 godina, od kojih je jedna žena, te im nanijeli ozljede zbog kojih su morali na liječenje u riječki KBC.

U utorak se javio svjedok, policija bez detalja

Možda bi sve i ostalo na toj vijesti da Novi list u utorak nije objavio izjavu svjedoka koji je rekao da se radi o MMA borcima koji su nokautirali člana HGSS-a koji im je odbio izvući auto iz snijega. Tada se prvi put spominje i da postoji 20-minutna snimka incidenta.

Primorsko-goranska policijska uprava je samo potvrdila da se izgred dogodio na Platku, ali još nije iznijela pojedinosti o tom slučaju.

Isti dan se oglasio i HGSS koji je objavio da su napadnuti njihovi članovi. "Nakon završetka akcije i dežurstva bez ikakvog povoda i motiva došlo je do napada na naše članove - volontere", objavio je HGSS.

 

Policija u srijedu: Prijavljena su dva mladića

Policija je u srijedu, puna dva radna dana od incidenta, objavila prve detalje. U priopćenju navode da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godine, počinila prekršaj "naročito drsko i nepristojno ponašanje" i da će protiv njih biti podneseni optužni prijedlozi. Također, 21-godišnjeg vozača su zbog driftanja na skijaškoj stazi prijavili komunalnom redarstvu.

Tada je iz priopćenja postalo jasno da napadači nisu u pritvoru, dakle, nalaze se na slobodi.

Index doznao imena napadača

Istog dana je Index doznao imena napadača: Luka Tirielo Abramović, Matej Krunić i Lovro Pavelić. Njih su policajci zatekli na licu mjesta nakon napada. 

BMW je, kako doznaje Index, vozio Lovro Pavelić. BMW je u njegovom vlasništvu. O njemu nema javno dostupnih informacija. Ime Mateja Krunića se spominjalo vezano uz borilačke sportove. 

Treći među uhićenima pa puštenima je i najpoznatiji u javnosti. Luka Tiriel Abramović se ranije spominjao kao mladi hrvatski skijaški reprezentativac. Skijao je i za Tursku, čije je državljanstvo očito dobio uz hrvatsko. Od skijanja je odustao i krenuo graditi MMA karijeru.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Dražen Abramović, otac Luke Abramovića, član je HDZ-a i šef u Hrvatskim šumama.

DORH za sve saznao iz medija

Tada su se javili i svjedoci, a o detaljima napada je govorio i pročelnik HGSS-a Marko Andrić. Nakon toga se saznalo da policija uopće o događaju nije obavijestila DORH, koji je za sve saznao iz medija.

Pročelnik riječke stanice HGSS-a Marko Andrić tek je u srijedu poslijepodne pozvan u policiju kako bi dao izjavu.

Policija u četvrtak: Prijavljeno pet osoba

Riječka policija je u četvrtak u podne održala presicu na kojoj su zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad i načelnik 2. policijske postaje u Rijeci Tihomir Poje potvrdili da su među pet osoba koje su prekršajno prijavljene trojica iz automobila BMW, ali i pripadnik HGSS-a te još jedna osoba koja je u tučnjavi ozlijeđena.

Mediji su zatim prenijeli da je među prijavljenima i ozlijeđeni HGSS-ovac koji je odbio izvući automobil iz snijega, što je policija kasnije demantirala. 

Načelnik: Radi se o prekršajima, a ne o kaznenom djelu

Načelnik postaje i načelnik PU primorsko-goranske rekli su i da su svi prijavljeni bili pod utjecajem alkohola, a potvrdili su da testiranje na droge nisu obavili "jer to nije uobičajeno u ovakvim slučajevima". Naveli su i da je policija taj dan, nakon dobivenih medicinskih nalaza i mišljenja, nedvojbeno utvrdila da se u ovom slučaju radi o prekršajima, a ne o kaznenom djelu.

DORH je isti taj dan objavio da još uvijek nije primio policijsko izvješće o napadu na skijalištu te da ga je zatražio dan ranije.

Objavljena snimka

Sinoć su RTL i Nova TV objavili nekoliko kraćih snimki koje prikazuju dijelove tučnjave na skijalištu. Iako snimke ne prikazuju taj dio, iz policije smo neslužbeno doznali da su fizički obračun započeli MMA-ovci.

 

Policija je iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator sportskog događaja na skijalištu aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom.

Policija: Nije istina da su napadači imali ranije prijave

Portal 24sata sinoć je objavio da MMA borcima napad na Platku nije prvi. Kako pišu, trojac je navodno od ranije poznat policiji.

"Tako je Krunić 2022. sudjelovao u tučnjavi i dobio prijavu za remećenje javnog reda i mira, a Pavelić je 2022. imao prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i tjelesnih ozljeda, dok je Abramović 2018. dobio prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda", piše 24sata.

Index je kontaktirao PU primorsko-goransku kako bi pokušao potvrditi ovu informaciju. Glasnogovornica Svemirka Miočić rekla nam je da je informacija koju je objavio 24sata netočna.

"Ovo što je 24 sata objavio je neistina. To što su objavili, te osobe mogu tužiti zato što su ti podaci zaštićeni. Po Općoj uredbi o zaštiti podataka nitko koga te osobe ne ovlaste ne može iznositi te podatke", rekla nam je Miočić.

DORH naredio dodatne izvide, Božinović neće poslati inspekciju

DORH se ponovno jutros oglasio o napadu. Kažu da nisu primili kaznenu prijavu, ali da provode dodatne izvide nakon primitka posebnog policijskog izvješća.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu, kao i da nema problema u komunikaciji policije s javnošću.

''Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za takvo nešto'', kazao je Božinović. Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavještava javnost i to rade policijske uprave i postaje, u čiji se posao nitko ne miješa.

Najnovija snimka pokazuje kako je sve počelo i brutalni napad na HGSS-ovca

RTL je večeras objavio snimku iz novog kuta, koja pokazuje kako je počeo napad. Na snimci se vidi kako tučnjavu udarcem započinje osoba u bijeloj jakni (jedan od MMA-ovaca), a druga osoba pada na pod (ozlijeđeni HGSS-ovac). Tada kreće naguravanje i tučnjava druge dvije osobe. 

Osoba u zelenim hlačama, pripadnik HGSS-a koji se vidi i na početku sukoba, dobiva, kako se čini - udarac nogom i pada na pod. A zatim slijedi najbrutalniji dio snimke, kada taj isti član HGSS-a, dok mirno sjedi, dobiva još jedan brutalan udarac nogom u glavu, nakon čega pada, a ljudi mu kreću pružati pomoć.

Pročitajte više