Premijer Britanije želi svima rođenima nakon 2009. zabraniti da ikad kupe cigarete

Rishi Sunak razmatra uvođenje jedne od najstrožih mjera protiv pušenja na svijetu kojima bi se sljedećoj generaciji zapravo zabranilo da uopće kupi cigarete, doznao je Guardian. Izvori iz Whitehalla rekli su da premijer razmatra mjere slične onima koje je donio Novi Zeland prošlog prosinca. One uključuju stalno povećanje zakonske dobi za pušenje kako se duhan nikada ne bi prodavao nikome rođenom nakon 1. siječnja 2009.

Politika zabrane pušenja u stilu Novog Zelanda značila bi potpuno ukidanje cigareta za nove generacije. Pod bivšom premijerkom Jacindom Ardern, Novi Zeland je također donio zakone za smanjenje sadržaja nikotina u duhanskim proizvodima i odredio da se prodaju samo u specijaliziranim trgovinama duhana, umjesto u trgovinama i supermarketima.

Laburisti su ranije rekli da se savjetuju o postupnom ukidanju prodaje cigareta za mlađe ljude na sličan način kao na Novom Zelandu, a ministar zdravstva u sjeni, Wes Streeting, rekao je u siječnju da želi saznati postoji li "volja za promjenom " u zemlji. Politike koje se razmatraju dio su nove akcije Sunakova tima usmjerene na potrošače prije izbora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više