Premijer Tonge: Pogodila nas je katastrofa bez presedana

Foto: EPA

PREMIJER Tonge Siaosi Sovaleni rekao je da su ogromna vulkanska erupcija i tsunami koji su se dogodili ovog vikenda prouzročili katastrofu bez presedana. Vlasti su potvrdile smrt tri osobe. Sovaleni je rekao da su sve kuće na otoku Mango, gdje živi 36 ljudi, uništene. Na otoku Fonoifua ostale su samo dvije kuće, a velika šteta zabilježena je na otoku Nomuka, gdje živi 239 ljudi, rekao je.

"Tongu je pogodila katastrofa bez presedana", rekao je premijer. Prema riječima stručnjaka, erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vjerojatno je najveća erupcija zabilježena od erupcije Pinatuba na Filipinima 1991. godine. Procjena se temeljila na modeliranju GNS Sciencea, novozelandskog instituta za geološka istraživanja, priopćilo je ministarstvo.

Onečišćena voda

Dolazak prvih zrakoplova s humanitarnom pomoći, napose s pitkom vodom, očekuje se na Tongi pošto je u srijedu glavna pista na otočju očišćena od pepela nakon vulkanske erupcije i tsunamija, a uspostavljeni su i međunarodni telefonski pozivi, javljaju svjetske agencije.

"Glavna pista koja je bila pokrivena slojem pepela debelim deset centimetara ponovo je otvorena", rekao je za AFP Jonathan Veitch, zadužen za koordinaciju operacija za UN, javlja agencija France Presse. "Čista je, ali se još ne koristi", rekao je, dodajući da bi prvi zrakoplovi iz Australije i s Novog Zelanda mogli sletjeti već sutra. Po prvim procjenama, stanovnicima je najpotrebnija pitka voda.

"Zalihe vode na Tongi ozbiljno su onečišćene pepelom i slanom vodom nakon tsunamija", rekla je Katie Greenwood iz Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Postoji "velika opasnost od bolesti kao što su kolera i dijareja".

"Zalihe hrane na Tongi možda neće biti dovoljne"

Dva novozelandska broda, HMNZS Wellington i HMNZS Aotearoa, plove prema otočju, kamo trebaju stići za tri dana. Voze pitku vodu i postrojenje za desalinizaciju kapaciteta 70.000 litara na dan. I Kina je najavila pomoć s najnužnijim proizvodima.

Zalihe hrane na Tongi možda neće biti dovoljne. Predsjednik Narodne skupštine Fatafehi Fakafanua kroz suze kaže da je "sva poljoprivreda uništena". "Žalosno je čuti da ćemo uz nestašicu vode trpjeti i nestašicu hrane", rekao je za Pacific Media Network.

Erupcija je prouzročila golem udarni val koji je zahvatio čitav planet putujući nadzvučnom brzinom od 1231 km na sat, objavio je novozelandski državni Institut za istraživanje mora i atmosfere.

Pročitajte više